avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Prima casa si drept de proprietate comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Prima casa si drept de proprietate comuna

Buna ziua,
Fara sa o lungesc prea mult am sa intru direct in subiect.
Sunt intr-o relatie de concubinaj cu o d-ra de 8 ani de zile. Pana acum cateva luni a locuit la mine. Intre timp si-a a"achizitionat"(pun intre ghilimele achizitionat pentru ca a achizitiona inseamna de regula a detine cu drepturi depline) un apartament prin prima casa. Ne-am mutat impreuna, ne intelegem foarte bine si intentionam sa ne casatorim.
Intrebarea este: in cazul nefericit(si din pacate se intampla multe) sa divortam eu ce drepturi am asupra imobilului? Sau ce drepturi am in cazul(si mai nefericit) in care ea decedeaza? Mentionez ca suntem amandoi angajati, locuim (ma repet) impreuna si apartamentul este luat prin prima casa(practictic e proprietara dar cu drepturi depline peste 30 de ani - cand se vor termina ratele).
Stiu ca intrebarea e cam deplasata dar relatiile cu parintii ei (si fratii) nu sunt f bune si pe de alta parte nu stii viata unde te duce. Mai exact ,nu mi-as dori sa ma pomenesc dupa 10-20-30 ani ca sunt scos in strada atata timp cat si eu aduc bani in casa. Amandoi avem salarii f bune (dau acest argument pe ideea ca ea sau familia ei ar invoca faptul ca "oricum si-a/si-ar fi permis singura plata ratelor catre banca).
As prefera raspunsuri competente(si nu comentarii de dragul comentariilor) si eventual chiar un nr de tel pe privat din partea unui avocat specializat pe dreptul familiei.
Multumesc.
Stefan
Cel mai recent răspuns: stefanpopovici , utilizator 15:38, 8 Septembrie 2014
Asa cum prezentati situatia in acest moment, nu aveti si nu veti avea nici un drept asupra apartamentului,deoarece este obtinut de prietena dvs. inainte de casatorie, nefiind bun comun,ci propriu. Inteleg ca nu sunteti nici macar codebitor/garant, ceea ce inseamna ca a putut face dovada unor venituri stabile, care sa acopere ratele bancare.

Art.360, alin 2, NCC:

(1) Fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată
.
(2) Prin convenţie matrimonială, părţile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim în funcţie de masa de bunuri achiziţionate de fiecare dintre soţi în timpul căsătoriei, în baza căreia se va calcula creanţa de participare. Dacă părţile nu au convenit altfel, creanţa de participare reprezintă jumătate din diferenţa valorică dintre cele două mase de achiziţii nete şi va fi datorată de către soţul a cărui masă de achiziţii nete este mai mare, putând fi plătită în bani sau în natură.


Va multumesc pentru raspuns. Il apreciez dar nu il consider nici moral si nici just. In primul rand nu ne incadram in situatia bunurilor dobandite inaintea casatoriei pentru ca el nu este dobandit in drept(ci doar in fapt)- el apartinand in drept Bancii pana in momentul achitarii totale a sumei imprumutate. In al doilea rand(si ma refer aici la caracterul moral) merg pe ideea ca , convietuind intr-un imobil(coabitand) si contribuind financiar la intretinerea acestuia ar trebui ca leguitorul sa priveasca altfel lucrurile.
Astept si alte raspunsuri.
el apartinand in drept Bancii pana in momentul achitarii totale a sumei imprumutate.

Nu stiu de ce credeti asta, insa aveti o convingere gresita.. prietena e proprietar in ce fel vreti dvs.. de fapt, de drept..Ca a luat banii bancii pt a cumpara casa, nu o face mai putin proprietar, nu inseamna ca banca e in vreun fel proprietar, banca a pus ipoteca pe casa.. nu i se inapoiaza banii, vinde casa ca sa si-i recupereze, asta e altceva.

Ce aveti dvs in acest moment e un drept de creanta pt perioadele in care veti plati rate. Veti avea dreptul sa cereti o suma de bani reprezentant aproximativ jumatate din ratele platite plus jumatate din eventualele imbunatatiri aduse imobilului.
Ce puteti face, e ca la casatorie sa adoptati regimul comunitatii conventionale si sa aduca dansa in comunitate atat imobilul, cat si creditul.. atunci veti avea drepturi si obligatii egale asupra casei. Ramane sa va convingeti prietena si apoi banca pt a deveni coplatitor ( aici nu cred sa fie o problema).

Daca ar deceda inaintea dvs, oricum o mosteniti in calitate de sot, veti avea o cota, marimea ei depinde de clasele de mostenitori cu care veti veni in concurs.

Ultima modificare: Vineri, 5 Septembrie 2014
gi-jane2, moderator
Va multumesc pentru raspuns domnule/doamna Moderator. Cam asa vedeam si eu lucrurile.
Mai am cateva neclaritati(completari ) la recomandarile dvs.
1.In baza carui articol de lege se poate afirma ca am un drept de creanta pentru perioadele cat se vor plati ratele , avand dreptul sa cer o suma de bani reprezentant aproximativ jumatate din ratele platite plus jumatate din eventualele imbunatatiri aduse imobilului?
2. Din pacate acest lucru nu se poate. Am discutat cu banca si sunt f stricti datorita faptului ca este program Prima casa. Nu ma accepta coplatitor dat fiind specificul programului de PRIMA CASA(eu avand deja un imobil propriu).
3. Da. Sotul mosteneste si cota din bunurile sotului decedat(impreuna de regula cu copii).
Ea este proprietara si rudele ei mostenesc apartamentul. Dumneavoastra puteti cere banii pe care i-ati investit in inbunatatirile aduse si din contributia la rate platite.

Alte discuții în legătură

Buna ziua. soțul meu a cumpărat cu fosta sotie prin credit ... Monesha Monesha Buna ziua. Soțul meu a cumpărat cu fosta sotie prin credit ipotecar apartamentul in care locuim acum. Apoi au divorțat. A trebuit să \"vândă\" ... (vezi toată discuția)
Achizitionare locuinte - tineri necasatoriti bianca.blendea bianca.blendea Eu si prietenul meu dorim sa ne achizitionam o locuinta (nu suntem casatoriti). Dorim ca amandoi sa fim proprietarii locuintei in acte si avansul sa-l dam ... (vezi toată discuția)
Cui revine apartamentul in situatia asta simpla? Selena1 Selena1 Buna ziua, Sunt necasatorita si am ceva bani in banca. Prietenul meu a luat prin PRIMA casa un apartament singur proprietar in acte. Vrem sa ne casatorim ... (vezi toată discuția)