avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Soțul meu a cumpărat cu fosta sotie prin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Soțul meu a cumpărat cu fosta sotie prin credit ...

Buna ziua. Soțul meu a cumpărat cu fosta sotie prin credit ipotecar apartamentul in care locuim acum. Apoi au divorțat. A trebuit să "vândă" apartamentul către fratele lui după ce l-au evaluat ca să poată să o despăgubească jumate si apoi și-a răscumpărat apartamentul de la fratele lui tot cu credit ipotecar. Întrebarea e: eu ce drepturi am daca el are apartamentul și creditul dinaintea căsătoriei cu mine (a divorțat cu un an înainte să ne cunoaștem și apoi să ne căsătorim) dar de când locuiesc aici plătim împreună ratele? Ce pot face ca să am și eu drept de proprietate? Sau ce se întâmplă în cazul in care doamne ferește divortam? El spune că practic a plătit jumate din apartament când a despagubit-o pe fosta soție și practic jumate de apartament este el lui achitat și cu mine s-ar împărți cealaltă jumate daca ar fi cazul, adică as avea drepturi la 1/4 din proprietate... Eu simt că parcă nu e moral și corect pentru că platim rata împreună pe aproximativ 25-30 de ani dar nu știu dacă gândesc eu corect sau cum sa pun în discuție asta și să fiu înțeleasă
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 14:34, 7 Ianuarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveți niciun drept. Nici în timpul căsătoriei, nici în caz de divorț.
Drept aveți dacă soțul decedează primul, situație în care veți moșteni o cota parte din apartament, cota care depinde de rudele soțului cu care veniți în concurs la moștenire.
Pana atunci, aveți doar un drept de creanță asupra ratelor achitate în timpul căsătoriei.
Apartamentul poate deveni bun comun, daca soțul vrea si prin 2 modalități.
1. Dacă soțul va donează cota de 1/2
2. Dacă încheiați o convenție matrimoniala de comunitate convențională, prin care imobilul devine din propriu, în comun.
Dar în ambele variante aveți nevoie de acordul scris al băncii creditoare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă soțul dumneavoastră a plătit sulta fosteți soții pe jumătate din imobil, a devenit unic proprietar pe acea jumate.
În schimb dvs nu sunteți deloc proprietară nici pe cealaltă jumătate, ci doar aveți un drept de creanță pentru ratele platite lunar din banii comuni din noua căsnicie.

Moral, sau imoral, v-ați înjugat singură la jug, fără să vă forțeze cineva, pentru că așa reglementează legea.
Ultima modificare: Duminică, 7 Ianuarie 2024
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima casa si drept de proprietate comuna stefanpopovici stefanpopovici Buna ziua, Fara sa o lungesc prea mult am sa intru direct in subiect. Sunt intr-o relatie de concubinaj cu o d-ra de 8 ani de zile. Pana acum cateva luni a ... (vezi toată discuția)
deces-divort-partaj-mostenire? cezyochi cezyochi Buna seara.Am si eu o intrebare...In timpul casatoriei am cumparat un apartament prin credit ipotecar impreuna cu sotul,jumatate fiind achitat din banii ... (vezi toată discuția)
Subiect: partaj apartament cumparat cu credit ipotecar d-r d-r Creditul ipotecar a fost achizitionat doar pe baza veniturilor fostului sot ,el fiind titularul creditului . Ce obligatii are fosta sotie la executarea ... (vezi toată discuția)