avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Actiuni obtinute prin metoda Mebo - si dividende ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Actiuni obtinute prin metoda Mebo - si dividende aferente - bunuri proprii sau comune?

Buna seara, va deranjez cu rugamintea de a ma ajuta sa ma lamuresc mai bine in urmatorul caz:
1. In anul 1992 s-a hotarat privatizare societatii in care lucram prin metoda MEBO si in baza statut de salariat cf legii 77 in baza certificatelor de proprietate detinute (in nume propriu, si imprumutate de la 2 prieteni - ulterior le-am returnat) am devenit actionar in Registrul Actionarilor in conformitate cu legea prin Asociatia PAS care a luat un credit pentru diferenta , credit ce a fost achitat ulterior de salariatii - actionari din dividendele incasate.
2. In anul 2008 - societatea s-a vandut unui partener strain, si eu ca si alti 90% din actionariat am vandut actiunile ce le detineam in baza unui contract de vanzare-cumparare autentificat la notar!
3. In periada cuprinsa intre 1998-2008 am achiztionat diverse bunuri imobile din sumele incasate ca si dividende de la companie pentru actiunle achiztionate in urma privatizarii.
4. De asemenea dupa vanzare actiunilor am achitionat doua bunuri imobile din banii obtinuti in urma vanzarii.
5. Totul se poate dovedi cu acte atat sumele din dividende, sumele cheltuite pentru achizitii , apoi suma provenita din vanzarea actunilor si achiztiile facute ulterior.
Intrebarea mea este:
In situatia divort partaj , pentru ca sotul desi recunoaste ca nu a avut nici o contributie la 90 % din bunurile aflate n prorpietatea mea de-alungul unei casnicii de 28 de ani nu doreste divort s partaj amiabil nici la mediator nici la notar si atunci ma vad nevoita la calea judecatii. Revin in caz de partaj - divort - actiunile obtinute la societatea unde aveam statut de salariat care s-a prvatizat prin metoda MEBO si dividendele obtinute pana la vanzarea actiunior in 2008, apoi banii din vanzare si achizitiile ulterioare sunt considerate bunuri proprii sau intra la masa partajala fiind bunuri comune??
Mentionez ca din cele citite de mine in legislatie privatizare MEBO , societatea nefiind listatat la bursa niciodata pana la vanzare, precum si faptul ca pentru contract de vanzare al actiunilor ce a fost incheiat la notar nu mi-a fost solicitata vreo procura de la sot in vederea vanzarii, iar in contract vanzare scrie - actiuni detinute in nume propriu , eu consider ca sunt bunuri proprii si vreau sa le trec in cererea de divort insotite de documente justificative pentru fiecare in parte cerand instanteti sa constate calitatea de bunuri proprii ce nu se supun partaj.
cu deosebit respect
Oana Geanta
Cel mai recent răspuns: Rezolvatorul , Consilier juridic 11:17, 9 Septembrie 2014
Draga Ispa,
Personal, după ce m-am documentat, îți transmit următoarele :
Conform art. 339 Cod Civil, „Bunurile obtinute in timpul regimului comunitatii legale de oricare dintre soti sunt, de la data dobandirii lor , bunuri comune in devalmasie ale sotilor”.
Exceptiile la acesta prevedere se regasesc la art. 340, dar niciuna din aceste exceptii nu va da Dvs. dreptul sa considerati ca actiunile detinute urmare a aplicarii metodei MEBO ar fi bunuri proprii, aceste nefiind :
a) bunurile dobandite prin mostenire legala, legat sau donatie, cu exceptia cazului in care dispunatorul a prevazut, in mod expres, ca ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti, daca nu sunt elemente ale unui fond de comert care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuala asupra creatiilor sale si asupra semnelor distinctive pe care le-a inregistrat;
e) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si alte asemenea bunuri;
f) indemnizatia de asigurare si despagubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soti;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care inlocuiesc un bun propriu, precum si bunul dobandit in schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.

In concluzie cred ca o cale amiabila de rezolvare a divortului si partajului Dvs., care poate consta intr-o negociere directa, o negociere asistata sau o mediere, este calea cea mai indicata.
Cu stimă,
Rezolvatorul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj mihai-teodor mihai-teodor in cazul in care am detinut o locuinta proprie obtinuta inainte de casatorie ,ulterior adica dupa casatorie, am vinduto iar cu contravaloarea ei am cumparat ... (vezi toată discuția)
Probleme partaj in cazul unui divort asbinvest asbinvest In cazul unui divort se face partaj pe bunurile , banii de rulaj , divedendele din cadrul firmei sotului in care este unic actionar ; in cazul decesului ... (vezi toată discuția)
Imobil de dinainte de casatorie geo1234 geo1234 Buna seara, In cazul in care vand un imobil dobandit inainte de casatorie, iar banii rezultati din vanzare ii pun la banca - depozit la termen - , in cazul ... (vezi toată discuția)