in cazul in care am detinut o locuinta proprie obtinuta inainte de casatorie ,ulterior adica dupa casatorie, am vinduto iar cu contravaloarea ei am cumparat alta locuinta ; care sunt drepturile fiecaruia din familie in caz de divort si partaj? multumesc!
Legea prezuma ca doar bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei fac parte din patrimoniul comun ale sotilor.
Toate bunurile dobandite inainte sau dupa casatorie sunt bunuri proprii astfel incat fiecare din soti pot dispune in mod liber de el.
La fel bunurile dobandite in timpul casatoriei daca au fost dobandite cu sume de bani obtinute din vanzarea unui bun propriu. In aceasta situatie instanta va trebuie sa constate caracterul de bun propriu al imobilului dobandit in aceste conditii in cadrul partajului daca partile nu se inteleg asupra acestui aspect.
Depinde de cum s-a incheiat contractul de cumparare - daca este specificat ca banii cu care s-a cumparat sunt bani proprii (obtinuti prin vanzarea unui bun propriu) atunci e simplu, e bun propriu al celui care l-a cumparat.
Altfel, trebuie sa dovediti ca l-ati cumparat cu banii obtinuti din urma vanzarii bunului propriu.