avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... ABILITARE ITM CA SERVICIU EXTERN
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

ABILITARE ITM CA SERVICIU EXTERN

BUNA ZIUA,
DORESC SA MA ABILITEZ CA SERVICIU EXTERN INSA AM O NELAMURIRE
CONFORM
Art. 50. - (1) Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă corespunzătoare nivelului superior, care trebuie îndeplinite în mod cumulativ, sunt următoarele:
a) absolvirea, în domeniile fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice, cu diplomă de licenţă sau echivalentă, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenţă, ori a studiilor universitare de lungă durată sau absolvirea cu diplomă de absolvire a studiilor universitare de scurtă durată;
b) curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore;
c) absolvirea cu diplomă sau certificat de absolvire, după caz, a unui program de învăţământ postuniversitar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de cel puţin 180 de ore.
UNDE LUCREZ ACUM DIN 2004 PANA IN PREZENTA OCUP FUNCTIA DE ECONOMIST RESPECTIV POZITIA LUCRATOR SSM DESEMNAT CU ATRIBUTII SSM STIPULATE SI IN FISA DE POST.
PUNCTUL B SI C LE INDEPLINESC INSA LA PUNCTUL A AM O PROBLEMA
DACA URMEZ CURSURILE UNUI MASTER IN INGINERIA SECURITATII SI SANATATII IN MUNCA (POLITEHNICA) INDEPLINESC SI CONDITIILE PUNCTULUI A?
MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Dragomir Dascalu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:08, 5 Septembrie 2014
La punctul a) nu se vorbeste de masterat ci de studii de licenta de scurta sau lunga durata.
Sfatul meu este sa intrebati la ITM pe raza caruia activati pentru ca interpretarea legii difera. Cunosc cazuri de persoane abilitate care au absolvit ca si dumneavoastra studii economice sau drept, medicina, etc. Diploma de master, cf. NM de aplicare a L 319/2006 echivaleaza cerintele de la pct. b) si c). Nu degeaba legiuitorul a impus studii ingineresti , dat fiind faptul ca cel care ofera consultanta in domeniul SSM trebuie sa cunoasca foarte bine functionarea unor sisteme tehnice de mai mica sau mai mare complexitate si sa vada unde pot aparea riscuri de accidentare sau imbolnaviri profesionale pentru lucratori. E adevarat ca in practica, la momentul acesta se practica Copy-Paste, luam de pe net niste documente, schimbam antetul, le semnam si am luat banii patronului, Esenta SSM nu e asta.
Va doresc succes !
In spiritul legii, ca economist, angajatorul nu avea dreptul, sa va numeasca lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie. In cazul unui control ITM/ Inspectia muncii efectuat profesionist, angajatorul poate primi o amenda contraventionala pentru nerespectarea legii.
ITM nu va poate da avizul necesar pentru a va infiinta un serviciu extern de prevenire si protectie deoarece nu indepliniti conditiile legale, de studii tehnice.
Nu mai scrieti fraze intregi, cu majuscule. Contravine regulamentului forumului.
ITM nu poate da aviz, dar mai da, din cand in cand (cel putin unele ITM-uri).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa ssm ayl ayl Buna ziua , Daca nu am studii superioare tehnice si am studii superioare economice,am curs de 80 ore SSM,lucrez in domeniu si doresc sa fac un master in SSM, ... (vezi toată discuția)
Cursuri ssm adrcarlos adrcarlos Buna seara, Poate cineva sa ma ajute, va rog, ... Explicandu-mi daca se poate face cursul SSM de 180 de ore fara a avea vreun curs anterior absolvit de 80 ... (vezi toată discuția)
Lnspector ssm simona_alina_m simona_alina_m buna ziua, momentan sunt economist si coordonator transport la o firma dar ma gandesc sa fac un curs de calificare de 80 ore pt inspector ssm si sa infiintez ... (vezi toată discuția)