Pe cat timp se poate incheia CIM pe perioada determinata,daca angajatorul a zis ca voi fii in proba o luna si mi-a zis ca legea ii permite sa-mi faca CIM pe 3 luni?
Codul Muncii prevede doar durata maxima a unui c.i.m. incheita pe durata determinata - 36 de luni.
Art.84 (1) Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.
...
Sau 12 luni in cazul contractele individuale de munca pe durata determinata succesive.
Art.82.
....
(4) Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.
(5) Contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
1.Daca am CIM pe perioada determinata 3 luni,in care se specifica ca perioada de proba este o luna si nu vreau sa raman dupa scurgerea acestei luni,trebuie sa anunt angajatorul? Sau pur si simplu nu ma mai duc la serviciu dupa o luna.
Un astfel de c.i.m. contravine prevederilor art.85 C.mun., si anume :
Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
....
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
....
Inainte de expirarea duratei pentru care a fost incheiat c.i.m. ca nu mai doriti prelungirea durateiacestuia.
2. Cand semnez CIM imi da angajatorul contractul atunci cel care imi revne mie? Va intreb ca nu am mai lucrat de mult,se inregistrau la ITM contactele.
Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........
Prin urmare, daca angajatorul incalca dispozitiile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.
Incepand cu data de 01.01.2011
nu se mai inregistreaza la inspectoratele teritoriale de munca, contracte individuale de munca si nu se mai depun acte privind executarea, modificarea, suspendarea si incetarea acestora.
Acestea se transmit in format electronic, n registrul general de evidenta a salariatilor, conform HG nr.500/2011, modificata si completata.