avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract încheiat cu litera i
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract încheiat cu litera i

Buna ziua! M.am angajat de curând la o firma că agent vânzări. Au trecut 2 săptămâni de atunci în care am făcut doar pregătire, am decis sa mi se încheie contractul iar ei mă amenința că îmi încheie contractul cu litera i? E normal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:35, 15 Decembrie 2017
Litera "i" nu mai exista.

Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.(demisie sau concediere)
Buna ziua,
Nu stiu la ce se refera acea "lit. i", dar o concediere disciplinara are loc in baza altui temei legal.
Totusi fiindca sunteti angajata doar de 2 saptamani, s-ar putea sa va inceteze CIM in perioada de proba conf art 31 alin 3 CM. Acest mod de incetare a CIM poate avea loc oricand pe durata perioadei de proba, fara a fi nevoie de preaviz.
Mai multe despre perioada de proba gasiti aici: [ link extern ] /
Art.31 alin.3 poate fi aplicabil numai daca :
- c.i.m. este pe durata nedeterminata;
sau
- c.i.m. este pe durata determinata mai mare de 3 luni
Nu știu nimic despre aceasta lege, e prima oară când aud de ea, putem ajunge la tribunal cu mi s.a spus?

Se poate ajunge să mă de-a in judecata? În astea 2 săptămâni nu trebuia să primesc și eu un contract pe care să.l am acasă?
Ultima modificare: Vineri, 15 Decembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, daca angajatorul nu v-a inmanat un exemplat de pec.i.m. , atunci a incalcat dispozitiile art.16 alin.3 C.mun. , situatie in care puteti sesiza ITM-ul.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare incetare contract de munca in perioada de proba din initiativa angajatului Laura_Lau Laura_Lau Buna ziua, As fi interesata cum se procedeaza cu notificarea de incetare a contractului de munca in perioada de proba. Se lasa la departamentul de resurse ... (vezi toată discuția)
Angajare florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Pe cat timp se poate incheia CIM pe perioada determinata,daca angajatorul a zis ca voi fii in proba o luna si mi-a zis ca legea ii permite sa-mi ... (vezi toată discuția)
Contract de munca fara semnatura angajatului Mihaela Filomena Mihaela Filomena Buna ziua. In data de 17 septembrie am prezentat actele necesare angajarii la un salon de infrumusetare. Am mers la noul serviciu pana pe 2 octombrie. In tot ... (vezi toată discuția)