buna. am si eu o intrebare am un credit neachitat din 01 03 2006 , vreau sa va intreb daca suma datorata este prescrisa sau nu , mentionez ca in toata aceasta perioada am primit somatii de plata de la o firma de recuperare a creditelor, dar nu am fost dat in judecata. Acele somatii de plata trimis la un anumit interval maresc termenul de prescriere?
va multumesc anticipat
Punerea in intirziere a debitorului nu este conditionata de nici o forma desi cea mai puternica dintre ele este cererea de chemare in judecata, insa dat fiind notificarea facuta de o firma, chiar fara a se bucura de recunosatere se inscrie in cadrul masurilor de intrerupere a cursului prescriptiei extinctive.
Asta cu conditia ca acele notificari sa fi fost trimise cu confirmare de primire, ceea ce ma indoiesc ca s-a intamplat. Altfel nu au cum sa dovedeasca ca au trimis acele notificari.
- Prescriptia poate fi intrerupta sau in mod natural sau in mod civil.
- Este intrerupere naturala:
1. cand posesorul este si ramane lipsit, in curs mai mult de un an, de folosinta lucrului, sau de catre vechiul proprietar sau de catre o a treia persoana;
2. cand lucrul este declarat neprescriptibil in urmarea unei transformari legale a naturii sau destinatiei sale. Intreruperea civila se opereaza:
1. printr-o cerere facuta in judecata, fie introductiva de instanta sau numai incidenta intr-o instanta deja inceputa;
2. printr-un act incepator de executare, precum sechestrul (saisie) sau cererea executiei unui titlu carui legea recunoaste puterea executorie;
3. prin recunoasterea de catre debitor sau posesor a dreptului celui in contra carui prescrie.
Asa spune codul civil ,nu e parere personala !
Debit din 2008
d4rkm4nx99
Am fost sunat astazi de o firma de recuperari creante in care mi s-a precizat ca am un debit restant din 2008 catre paypal.Intrebarea mea este daca dupa atatia ... (vezi toată discuția)