avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită ALOOO INSTANTA ? CARE ESTE ADEVARUL PANA LA URMA ?
Discuție deschisă în Executare silită

ALOOO INSTANTA ? CARE ESTE ADEVARUL PANA LA URMA ?

Am citit pe aici atatea incat imi explodeaza capul ! Vreau adevarul !Datoriile vandute de banci camatarilor recuperatori si castigate in instanta dupa 10 ani sunt valide sau sunt demult prescrise ? Care este adevarul?Ne blocheaza recuperatorii veniturile cu cate un executor judecatoresc!Dosar de credit din 2005 castigat acum dupa 10 ani de o firma de recuperare si un executor judecatoresc.
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 14:19, 10 Noiembrie 2015
După Codul civil anterior,

ART. 1865
Întreruperea civilã [a prescripției, n.m.] se opereazã:
1. printr-o cerere fãcuta în judecata, fie introductivã de instanta*) sau numai incidenta într-o instanta deja începutã;
2. printr-un act începãtor de executare, precum sechestrul (saisie) sau cererea execuţiei unui titlu cãrui legea recunoaşte puterea executorie;
3. prin recunoaşterea de cãtre debitor sau posesor a dreptului celui în contra cãrui prescrie. (Cod civil 1905).

ART. 1868
Cererea fãcuta în judecata nu va putea întrerupe prescripţia decât dacã va fi încuviinţatã de judecãtorie prin hotãrâre de nerevocabila autoritate.
In cazul acesta nici o prescripţie nu poate curge de la formarea cererii în judecata şi pana la pronunţarea unei asemenea hotãrâri.

Cu alte cuvinte, dacă până la momentul în care ați fost chemată în judecată nu s-a împlinit termenul de prescripție (excepție pe care trebui s-o fi invocat dvs.), acesta a fost întrerupt. Nu cred că are relevanță perioadă de timp scursă între data introducerii acțiunii și data pronunțării hotărârii irevocabile.
Domnilor avocati , cu stima va rog sa raspunde-ti ! Tocmai am citit pe aici cum o dna av din Cluj a castigat procesul unui om pe motivul ca , creditul vandut de banca unei firme de recuperare era trecut de 3 ani si era prescris. Care e adevarul cu aceasta prescriere ?Ma lupt aici pt o pers nevinovata ,care i-a facut cuiva un bine cand acea pers a facut un imprumut , iar acum dupa 10 ani( creditul a fost facut in 2005,era de 2000 de ron ,ala a platit vreo 1000 de ron pana in 2007, apoi a disparut ,banca a vandut creditul unei firme de recuperare,astia au castigat in instanta in 2014 dupa 9 ani cu un dosar de credit prescris?)astuia care a facut o data un bine i s-a pus oprire pe salariu pt suma de 6500 de ron.Care este adevarul ? Multumesc anticipat !
prescriptia poate fi invocata numai pe calea contestatiei la executare si asta in termen de 15 zile de cand persoana a aflat ca e in executare silita.
Acum a aflat , dupa un an ! Ce sa faca ?
adica cum a aflat dupa un an ca ii e retinut din salariu ?

Alte discuții în legătură

Executare silita, credit neplatit IonCristescu IonCristescu Buna seara, In anul 2010 am luat un credit bancar , firma pentru care lucram la foarte scurt timp si-a inchis portile iar eu am fost nevoit sa plec din tara ... (vezi toată discuția)
Poprire salariala pentru credit din 2007 andreifor andreifor Buna ziua. In anul 2007 am luat un card de tipul Card Avantaj cu o suma de 2000 de lei din care am cheltuit aproximativ 1500 de lei. Astazi m-am trezit cu o ... (vezi toată discuția)
Executare silita DENYELL1982 DENYELL1982 Buna ziua, In anul 2003 am facut o rata la Altex, bunuri care au ramas in posesia mamei vitrege, cu conditia sa se ocupe de rata. Ieri am primit somatie de ... (vezi toată discuția)