Detin un teren fara cale de acces, iar un vecin in varsta este de acord sa imi acorde servitute de trecere pe terenul sau. Problema este ca acest proprietar este casatorit si are copii. Precizez ca nu mai locuieste cu sotia sa si nu mai tine legatura cu aceasta sau copiii de ani de zile. Terenul pe care il detine este mostenirea lui de la parinti, iar titlul de proprietate asupra terenului este pe numele lui. Pe terenul respectiv se afla si o casa, proprietate comuna, construita in timpul casatoriei.
Intrebarea mea este urmatoarea: este nevoie de acordul sotiei si eventual al copiilor pentru a finaliza un posibil acord? E posibil ca actele sa nu poata fi incheiate sau sa fie contestate ulterior? In situatia data este necesar acordul acestor rude (la realizarea cadastrului, a dezmembrarii, a acordului de obtinere a servitutii de trecere)?
Cheltuielile privind cadastrul si dezmembrarea pentru terenul vecinului vor fi suportate de mine. E posibil sa inchei, inainte de declansarea procedurii de cadastru, un acord notarial prealabil cu vecinul prin care acesta sa se oblige ca imi va acorda servitute de trecere?
ultima data editat de ancaiacb pe data de Joi, 4 Septembrie 2014, 09:32
Ca sa încheiați o convenție de servitute trebuie cadastru si intabulare la imobilul vecinului apoi o propunere făcută de cadastrist pt a va constitui servitutea de trecere. Pentru acest lucru si având în vedere ca numai terenul face obiectul convenției de servitute, care este bun propriu din cate ziceți, nu ii trebuie si acordul sotiei care este coproprietar numai pe construcție. Copii daca nu sunt coproprietari pe teren nu au de ce sa intervină.