avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am dreptul sa intru in somaj?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am dreptul sa intru in somaj?

Buna ziua...am lucrat la aceasta firma x din data de 23/06/2008 pana in data de 30/01/2009.Am in fata decizia incetarii activitatii la ei ,si spune :incetarea raportului individual de munca incepand cu data de 2/02/2009,in temeiul art.55 lit b.Abia acum am aflat ca acest articol spune ca activitatea se incheie cu acordul ambelor parti...ceea ce nu s-a intamplat.Am fost disponibilizata de-a dreptul.Incepand cu data de 2/02/2009 mi-am bagat cartea de munca la alta firma,pentru ca nu am vrut sa intrerup nici o zi,deoarece am de gand sa fac un copil.Dar am fost anuntata ca vor inchide aceasta firma ,nu se stie inca,cand.Ce vreau sa va intreb este: Pot intra in somaj,daca aceasta firma imi inchide cm cu alt articol decat cel 55 litera b?Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:18, 17 Noiembrie 2010
Puteti beneficia de somaj daca contractul individual de munca al dumneavoastra inceteaza conform art 65 alin (1) din codul muncii
Nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca vi se inchide cartea de munca cu art.55 b), doar daca se inchide din motive neimputabile angajatului. In acest caz dumneavoastra ati fost de acord. Trebuie sa mai dovediti ca ati avut raporturi de munca 12 luni din ultimele 24 de luni.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2009
Emese-Ibolya Tavaszi, Consultant fiscal
Legea nr.76/2002 prevede urmatoarea definitie a termenului de somer:
şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;
d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.
prin urmare somajul nu este conditionat de modul cum se desface contractul de munca
Va multumesc mult pentru raspunsuri.Deci atunci cand vor inchide firma am sa vorbesc cu ei sa-mi inchida cartea de munca cu art 65 alin(1).Inca odata va multumesc!
Anasiia:
1. Iar somerii, definiti de dvs. (si de lege) mai sus sunt de doua feluri:
- inscrisi la AJOFM si care primesc indemnizatie de somaj;
- inscrisi la AJOFM in cautare de loc de munca (ca si cei de mai sus si care nu primesc indemnizatie de somaj).
2. In general prin termenul de somer marea majoritate intelege si primirea indemnizatiei de somer.

Alte discuții în legătură

Somaj angajat cu 4 ore getad getad Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca un angajat cu 4 ore poate beneficia de somaj. Are vechime 34 ani cu 8 ore. Daca da, cat timp (6 luni in loc de un ... (vezi toată discuția)
Drept la somaj hukviorel2005 hukviorel2005 buna ziua, as dori sa imi spuneti si mie daca o doamna care a lucrat la o societate din data de 01.10.2007 pana in 01.07.2008 incetand in urma demisiei (art ... (vezi toată discuția)
Persoana eliberat conditionat ce sanse are? szidonia szidonia Am fost eliberat conditionat acum 2luni.M-am prezentat la AJOFM si am fost luat in evidenta ca pers fara loc de munca.Intre timp mi-am gasitun loc de munca .Am ... (vezi toată discuția)