avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am dreptul sa intru in somaj?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am dreptul sa intru in somaj?

Buna ziua...am lucrat la aceasta firma x din data de 23/06/2008 pana in data de 30/01/2009.Am in fata decizia incetarii activitatii la ei ,si spune :incetarea raportului individual de munca incepand cu data de 2/02/2009,in temeiul art.55 lit b.Abia acum am aflat ca acest articol spune ca activitatea se incheie cu acordul ambelor parti...ceea ce nu s-a intamplat.Am fost disponibilizata de-a dreptul.Incepand cu data de 2/02/2009 mi-am bagat cartea de munca la alta firma,pentru ca nu am vrut sa intrerup nici o zi,deoarece am de gand sa fac un copil.Dar am fost anuntata ca vor inchide aceasta firma ,nu se stie inca,cand.Ce vreau sa va intreb este: Pot intra in somaj,daca aceasta firma imi inchide cm cu alt articol decat cel 55 litera b?Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:18, 17 Noiembrie 2010
sunt in urmatoarea situatie. lucrez 4 ore pe zi, cu salariu de 300 ron./luna. unitatea nu are activitate de la inceputul lunii iulie. cate 5 zile pe luna suntem pontati, restul in concediu fara plata.unitatea nu are posibilitatea sa ne plateasca.. vreau sa intru in somaj. care venituri sunt luate in calcul pentru somaj. am vechime de 3 ani .concediul fara plata ma afecteaza la somaj? daca da , unitatea poate sa-mi aduca salariul la 8 ore si dupa o luna sa pot beneficia de somaj?multumesc.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca in ultimele 24 de luni sa aveti lucrate si cotizate la somaj 12 luni.
2. Cele 12 luni trebuie sa fie cu 8 ore pe zi. daca dvs. ati avut CIM cu 4 ore pe zi trebuie ca toate cele 12 luni sa fie lucrate si cotizate la somaj.
3. Dar daca dvs. ati avut si CFP asa de mult in acest timp nu veti mai beneficia de indemnizatie de somaj.
Valitza a scris:

Va multumesc mult pentru raspunsuri.Deci atunci cand vor inchide firma am sa vorbesc cu ei sa-mi inchida cartea de munca cu art 65 alin(1).Inca odata va multumesc!

Daca vor inchide firma, temeiul de drept al incetarii va fi art.65 alin.1 C.mun. , exceptia facand cazurile in care dvs aveti initiativa de a inceta raportul de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj angajat cu 4 ore getad getad Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca un angajat cu 4 ore poate beneficia de somaj. Are vechime 34 ani cu 8 ore. Daca da, cat timp (6 luni in loc de un ... (vezi toată discuția)
Drept la somaj hukviorel2005 hukviorel2005 buna ziua, as dori sa imi spuneti si mie daca o doamna care a lucrat la o societate din data de 01.10.2007 pana in 01.07.2008 incetand in urma demisiei (art ... (vezi toată discuția)
Persoana eliberat conditionat ce sanse are? szidonia szidonia Am fost eliberat conditionat acum 2luni.M-am prezentat la AJOFM si am fost luat in evidenta ca pers fara loc de munca.Intre timp mi-am gasitun loc de munca .Am ... (vezi toată discuția)