avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Urmarire activitate angajati
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Urmarire activitate angajati

Dragii mei,
In urma cu un an am primit de la companie o tableta pe care compania ma obliga sa o port duma mimne in tot timpul programului. Mentionez ca lucrez pentru o companie in departamentul vanzari.
Ciudat este faptul ca o data cu tableta ni s-au creat conturi de email special pentru tableta, altele decat cele de serviciu. Cum tableta opereaza prin sistemul Android au fost create conturi de gmail, care mermit urmarirea tabletelor pe care este deschis serviciul de mail .
Cum asta nu ar fi fost de ajuns mai era instalat un soft 3CX MDM (2X MDM) , de care am aflat ca permite ca tableta sa fie controlata cu un desktop, , ca poate instala programe de la distanta, , ca raporteaza aplicatiile instalate care pot scade productivitatea angajatilor, poate transmite live imagini video sau fotografii facute cu tableta , inregistreaza traseul tabletei in permanenta.
Dupa ce ne-au fost predate tabletele au venit presiuni sa le avem in permanenta la noi si sa nu dezactivam conexiunile gps, wi-fi si internetul mobil.
Cat de legale sunt aceste demersuri le angajatorului ? Ma gandesc sa cer daune legate deoarece mi-a afectat intimitatea. Ce parere aveti ?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Sobru76 , utilizator 10:23, 7 Septembrie 2014
buna ziua,

recomandare : in prealabil verificati politicile interne HR (indeosebi regulamentul intern) ale companiei, deoarece, de regula, companiile mari prevad in regulamentul intern monitorizarea angajatului la locul de munca, deci informarea prealabila a acestuia. Mai mult decat atat, de regula, la angajare, in pachetul de acte care se semneaza alaturi de contractul de munca se afla si un acord de prelucrare date personale, care include si tehnicile de monitorizare, care difera de la companie la companie...

week-end placut!
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Septembrie 2014
Maria Munteanu, Avocat
Inteleg de ce va deranjeaza, insa in opinia mea cele descrise sunt legale. La limita legalitati, dar in cadrul legal cata vreme purtarea se face numai in timpul programului de lucru. Cu siguranta cerinta ca sa le purtati cu dvs. si sa nu dezinstalati aplicatii este legala.
Dubii pot exista cu privire la aplicatiile de monitorizare. Daca este vorba de monitorizare video, atunci sanse sunt sa nu fie legal prin prisma legislatiei prividn protectia datelor cu caracter personal.
Insa pentru asta ar trebui sa stim exact ce anume daune pretindeti, adica ce ati facut in timpul programului de lucru care sa tina de intimitatea dvs. si sa fie in afar chestiilor normale (oauze de masa, de tigara etc.) Pentru ca daca de fapt ceea ce faceati dvs. in interes persoan dar in timpul programului de lucru poate sa para dubios pentru dvs., adica sa para ca sunteti suparat ca ati fost prins ca trageati chiulul, ceea ce nu este chiar legitm. Cu unele limite de bun simt, angajatorul are dreptul sa dispuna de timpul dvs. de lucru in limitele legii, si sa urmareasca executarea sarcinilor, folosirea timpului pentru care plateste si "tentativele de chiul".
Verificati si siteul dataprotection.ro, ca sa vedeti cazuri similare (sectiunea decizii si comunicatele de presa).
Va multumesc pentru lamuriri . Week-end placut !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitate utilizare gps AlecsKira AlecsKira Buna ziua, Pe masina de serviciu pe care o conduc angajatorul a montat un echipament GPS. De aceea am cateva intrebari la care va rog mult sa-mi ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere la locul de munca noemi r noemi r Buna ziua, Am o intrebare. Cat de legale sunt camerele la locul de munca? Lucrez intr-o companie multinationala care in fiecare sectie are utilaje. Mai ... (vezi toată discuția)
Intimitate la locul de munca iqgeo2015 iqgeo2015 Salutare, Doresc sa stiu daca exista posibilitatea sa pot verifica daca angajatorul nu imi incalca dreptul la intimitate. Pe statiile de lucru avem ... (vezi toată discuția)