avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Test de paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Test de paternitate

Buna ziua!...am sa va expun un caz si astept din partea d-voastra opinii,pareri si sfaturi!...o buna prietena se confrunta cu urmatoarea situatie...sotul ei a mai fost casatorit si din prima casatorie a rezultat un copil care inca de pe atunci nu credea si chiar avea dubii ca ar fi copilul lui!...A si divortat la f scurt timp dupa nasterea copilului dar a fost recunoscut de acesta!Mai mult decat atat copilul este roscat si nu seamana absolut deloc cu el ci cu adevaratul tata!...Dar el plateste pensie alimentara de 10 ani unui copil care nu este al lui.Anul acesta a intentat proces pt stabilirea paternitatii si din pacate pt el testul a iesit in defavoarea lui,adica a iesit ca ar fi tatal acestui copil!Toate evidentele arata ca nu este adica are marturii de la cunostiinte comune care stiu cine este adevaratul tata are fotografii care arata izbitor asemanarea copilului cu tatal adevarat...mai mult de atat are certitudinea ca fosta sotie ar fi aranjat testul de paternitate...Mai mult de atat el si-a facut separat la un laborator de genetica un test prin care a reiesit ca nu este purtator de genele din care ar putea rezulta un copil roscat!!!...cei de la laboratorul de genetica i-au spus ca acele analize arata ca si cand ar fi steril si nu ar avea cum sa procreeze un copil roscat!!!...ce imi puteti spune?...ce ar trebui sa faca in aceasta situatie si cum ar putea sa isi caute dreptatea?...poate sa ceara in instanta efectuarea unei contra expertiza in strainatate pt ca e convins ca fosta sotie nu s-ar da la o parte cu nimic ca sa aranjeze si contra expertiza...Va multumesc si astept din partea d-voastra indrumari si pareri!
Cel mai recent răspuns: Vasile75 , utilizator 13:08, 7 Decembrie 2015
Unde a fost facut testul ADN?
La Institutul de medicina legala Bucuresti!...iar analiza genetica prin care rezulta ca el nu poate fi tatal unui copil roscat la un cabinet privat!
Are avocat? Ce test a fost efectuat, concret, cum se numea? Cat a costat daca nu stiti denumirea?
Ce termen urmeaza, daca mai urmeaza?
Nu inteleg ce inseamna ca nu poate concepe un copil cu par roscat... adica genele sale de pigmentatie a parului bat orice alta gena care ar putea veni de la mama? Ca si mamele, uneori, au ceva de spus cu o jumatate din ADN...
Din pacate, centrele private de testare ADN nu sunt acreditate la acelasi rang (sa-i spunem asa, concret ma refer la calitatea preluarii probelor si a prelucrarii lor) ca institutele medico-legale. Ba chiar spitale si clinici din strainatate nu sunt la fel de bune din acest punct de vedere.
NU vreau sa va dezamagesc, insa nu prea e usor de combatut un test ADN, daca asta a fost in acel dosar, caci imi e greu sa inteleg, tehnic, ce s-a intamplat, dat fiind ca nu cred ca a fost dosar de stabilire paternitate, ci de tagada... si tot asa.
E important sa avem datele corecte si concrete ca sa va dam solutii.
In situatia combaterii testelor facute la IML, cu atat mai mult trebuie sa stim procedura pe care se judeca, stadiul procesual, incadrarea juridica corecta, tipul de test concret efectuat, probele administrate pana acum etc.
In prima parte a procesului nu a avut avocat,dar a avut noroc ca raportul de expertiza a venit dupa strigarea cauzei si s-a intrat in vacanta si cu aceasta ocazie a avut timp sa se documenteze mult mai bine despre toate caile pe care le are sa atace raportul.A aflat ca un copil care se naste cu parul rosu este obligatoriu ca ambii parinti sa fie purtatorii acestei gene,chiar si asa fiind purtatorii acestei gene,probabilitataea de a se naste un copil cu parul rosu este doar de 25%!De ce?Pentru ca aceasta culoare a parului este cauzata de o gena si de cromozomul 16 care afecteaza proteina melacorinului 1-receptor MC1R.A sunat la foarte multe laboratoare de genetica din tara pentru a se documenta mai bine si pentru efectuarea acestei analize:din adn-ul respectivului barbat sa i se extraga aceasta gena.Dupa doua saptamani i-a venit rezultatul.Toate cele trei polimorfisme ale genei MC1R,au iesit negativ,deci acest copil nu poate fi al lui,el nefiind purtator.Testul care s-a efectuat a fost cel din cavitatea bucala,test ADN.El are foarte multe dovezi care demonstreaza ca acel copil nu poate fi al lui,dar din pacate a avut incredere in integritatea acestui institut.
E o pierdere de timp și de bani cu acest test făcut la acel laborator privat. Chiar credeți că vreo instanță de judecată va ține seama de povestea asta cu polimorfismele genei atâta timp cât există o expertiză genetică efectuată de către INML?
Ați putea să vă concentrați pe modalitățile pe care le mai aveți (dacă le mai aveți) de a contesta expertiza de la INML și de a cere efectuarea unei alte expertize.

În altă ordine de idei, expertiza de la INML nu e chiar așa de ușor de aranjat, cu atât mai mult cu cât persoana interesată se putea interesa din timp de efectuarea acesteia și de condițiile în acare aceasta a fost dispusă de către instanță.

Alte discuții în legătură

Paternitate ancaangelescu ancaangelescu Ce efect si putere legala are dovedirea clara a incompatibilitatii ADN intre presupusul tata si copilul parte in procesul de stabilire a paternitatii? (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii-urmari? modar modar Am dubii ca fiul meu este al meu. Am declansat actiunea de tagada a paternitatii in instanta. Exista eventuale urmari daca in urma testului adn voi fi ... (vezi toată discuția)
Test de paternitate angelynaa angelynaa Buna ziua Am inteles ca testul de paternitate facut pana in varsta de un an a copilului se face gratuit. Daca este asa cum se procedeaza? Se depune cerere ... (vezi toată discuția)