avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Probleme asigurare locuinta Prima Casa - Posibil ABUZ?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Probleme asigurare locuinta Prima Casa - Posibil ABUZ?

Buna ziua,

Am un credit Prima Casa de 3 ani, in valoare de 57000 euro. In primul an am facut asigurarea la banca de la care am luat creditul, in al doilea an am facut la o companie de asigurari cu 57000 suma asigurata cladire si 5700 suma asigurata bunuri. Anul acesta am facut din nou asigurare la o alta companie de asigurari, am dus-o la banca si ce sa vezi: ma suna cei de la banca si imi spun ca asigurarea nu a fost acceptata pentru ca nu este facuta la valoarea pietei si ca mai trebuie un supliment de asigurare de 2000 si ceva de euro.
Sunt uluit; cum se poate asa ceva? Eu nu am semnat un alt contract de credit... intr-un an precedent imi accepti asigurare pe 57000 euro, mai platesc un an din credit si imi ceri suma asigurata 59000 euro si ceva. Mi se pare un abuz, dar cum nu ma pricep foarte bine, astept sa ma lamureasca cineva daca e corect ceea ce vor ei. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: QE84 , utilizator 09:19, 21 Februarie 2018
Asta inseamna ca au crescut preturile locuintelor, economia Romaniei a inceput sa duduie!

Asigurarea trebuie sa acopere valoarea locuintei la data cumpararii, in caz de dauna totala banca isi primeste banii pe creditul nerambursat.

Ultima modificare: Luni, 8 Septembrie 2014
cyan, moderator
Singura legatura intre credit si gaj este ca bunul gajat sa acopere creditul (sa poate fi vandut in caz de imposibilitate de plata a creditului) si sa fie asigurat .Asigurarea unui bun, daca nu se face la valoarea de piata, poate fi subasigurare sau supraasigurare.In primul caz, suma asigurata este mai mica fata de valoarea de piata, caz in care asiguratorul nu va despagubi decat proportional daunele produse.In aceasta situatie, banca nu mai poate sa-si recupereze integral creditul in caz de dezastru, ci numai 96,6% (57/59=96,6%). In cazul al doi-lea, asiguratorul nu va plati decat tot valoarea de piata deci nu despagubeste diferenta in plus.
Astfel stand situatia, cererea bancii este justificata, ea fiind proprietarul imobilului cesionat pana la achitarea creditului. Dv. nu sunteti dezavantajt, intrucat in caz nedorit de distrugere, banca va retine numa soldul creditului iar diferenta o primiti dv.
Concret vrea sa inteleg urmatorul aspect:
1) pentru anul precedent banca a considerat polita la valoarea 62700, 57000 cladire si 5700 bunuri
2) pentru anul acesta a considerat polita la valoarea de 57000 numai cladirea ignorand cei 5700 de euro pentru bunuri
In cazul unei polite de asigurare a locuintei suma asigurata este 62700 sau se considera suma asigurata 57000?
Dv, ati platit cu creditul numai cladirea nu si bunurile. Pe banca nu o intereseaza decat suma asigurata pentru constructie.In caz de dauna, bunurile va sunt despagubite dv. nu bancii.
Si in polita daca veti urmari, sumele sunt explicit separate si nu exista o suma totala asigurata (bunuri + cladire)
Cum pot calcula valoarea reala a unui produs astfel incat sa pot face o asigurare corecta pentru a evita subasigurarea sau supraasigurarea bunului?

Alte discuții în legătură

Cesiune polita asigurare nea dan nea dan O sa incerc sa fiu cat mai explicit si mai concis posibil. Am un credit de 22500 Euro pentru care s-a pus ipoteca un apartament de 75000 Euro. Sunt obligat, si ... (vezi toată discuția)
Asigurare imobil cumparat prin prima casa 2- scenarii przybilla przybilla Buna! Am cateva dileme legate de asigurarea imobilului cumparat prin Prima Casa. Dupa cum stim, acest program obliga cumparatorul sa asigure locuinta impotriva ... (vezi toată discuția)
Apartament prima casa, banca cere asigurare facultativa la valoare ... silviu1975 silviu1975 Apartament Prima Casa, banca cere asigurare facultativa la valoare mai mare decat cea contractuala Contractul de credit semnat cu banca spune clar ca eu ... (vezi toată discuția)