avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Inmatriculare auto - certificatul de atestare fiscala ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Inmatriculare auto - certificatul de atestare fiscala al vanzatorului

Am cumparat o masina, am facut contract de vanzare cumparare cu fostul proprietar (de fapt cu o persoana imputernicita la notar sa vanda masina) la o firma de intermedieri auto, si am primit toate actele aferente mai putin certificatul de atestare fiscala, certificat pe care intarzie sa il mai trimita. Ce sanse am sa imi inmatriculez masina pe cale legala, daca el refuza sa imi trimita acest certificat de atestare fiscala? Exista o forma legala de constrangere a vanzatorului sa imi trimita certificatul de atestare legala?
Cel mai recent răspuns: adrianr00 , utilizator 15:57, 5 Februarie 2019
Va trebuie ori certificat de atestare fiscala ori fisa de inmatriculare cu viza fiscala.
Art 7 lit. b) din Ordinul 1501/2006: "fisa de inmatriculare a vehiculului, al carei model este stabilit conform reglementarilor legale, semnata de fostul si noul proprietar, vizata de organele fiscale competente ale autoritatilor administratiei publice locale. In cazul fostului proprietar al vehiculului se poate depune certificatul de atestare fiscala emis de autoritatile administratiei publice locale, situatie in care nu mai este necesara depunerea fisei de inmatriculare."

Puteti lua legatura cu persoana ce a fost imputernicita sa vanda masina. Daca refuza amandoi, le puteti trimite o notificare in care sa mentionati toate consecintele negative: o sa fie nevoit să achite an de an impozitul aferent vehiculului care figurează înscris pe numele său, eventuale amenzi rovinieta, obligarea prin hotarare judecatoreasca cu cheltuieli de judecata etc. Notificare sa fie trimisa prin executor judecatoresc. Din punct de vedere juridic, contractul de vânzare-cumpărare a masinii este inca valabil, inmatricularea permanenta este continua.
Incercati sa solicitati dvs. la organul fiscal de care apartineti eliberarea pe baza de adresa :
la solicitarea autorităţilor publice, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de reglementările legale în vigoare, prin depunerea unei adrese de eliberare a certificatului de atestare fiscală;...
"În situaţia în care cererea/adresa de eliberare a certificatului de atestare fiscală a fost depusă/transmisă la un organ fiscal necompetent, aceasta va fi înaintată organului fiscal competent în termen de două zile de la data primirii."...
Incercati sa solicitati dvs. la organul fiscal de care apartineti eliberarea pe baza de adresa :
la solicitarea autorităţilor publice,

Persoana fizica nu se poate substitui autoritatii publice
Cumparatorul=autorul topicului ,daca face cerererea catre autoritatea fiscala o face in nume propriu,nu poate sa solicite in numele unei autoritati publice cu drept a solicita date sub incidenta legii speciale cu caracter personal
Ceau,

Si multumesc pentru raspunsuri.

Daca merg la un avocat, am sanse de reusita, sa pot sa imi inmatriculez masina?
Daca exista costuri in urma actionari in judecata , cine suporta costurile, eu, fostul proprietar sau persoana imputernicita?
Eu ziceam sa ceara autoritatii publice de la domiciliul cumparatorului sa ceara la radul sau prin depunerea unei adrese de eliberare a certificatului de atestare fiscală, autoritatii publice de la domiciliul vanzatorului. Sa zicem ca merita incercat, avand in vedere contractul de vanzare cumparare si faptul ca detine toate actele in original: carte de identitate, talon, etc.
La avocat, fara certificat fiscal nu o va putea transcrie. Costul procesului il suporta cel care pierde procesul. In speta ar fi fostul proprietar. Pe calea unui proces in instanta, cumparatorul il obliga pe vanzator la emiterea certificatului fiscal necesar finalizarii transferului de proprietate. Acesta ar fi partea cu care sa va judecati. Procesele sunt de scurta durata si cumparatorul este astfel protejat de plata amenzii pe care o datoreaza pt neinamtricualrea autoturismului in termenul legal de 30 de zile. Incercati notificarea prin executor, urgent, trebuie actionat.
Buna ziua,

Am inceput demersurile, cu un birou de avocatura, si am inceput intai cu o instiintare prin care se cere de catre avocat a Certificatului de atestare fiscala, sper sa il trimita, daca nu avocatul mi-a zis ca o sa dureze minim 2 luni solutionarea problemei.
Exista vreo posibilitate sa obtin o derogare sa pot circula cu masina pana se rezolva cazul?

Alte discuții în legătură

Inmatriculare autoturism pe numele sotiei Visarex Visarex Buna ziua, O intrebare scurta: Vreau sa cumpar un auto din alt judet. Problema este ca vreau sa o inmatriculez pe numele sotiei, insa nu vreau sa o iau si ... (vezi toată discuția)
Acte necesare inscriere masina valentin_vs valentin_vs Buna seara! De curand am cumparat o masina si vreau sa o inscriu.As vrea sa stiu ce acte imi trebuiesc si daca pe talonul vechi vanzatorul trebuia sa treaca ... (vezi toată discuția)
Impozitare romaneasca pentru auto inmatriculat in bulgaria Codel Codel Buna ziua , Am cumparat in 2010 o masina din vidin,vreau sa o inmatriculez, Am fost la primarie sa o iau in evidenta si m-i sa spus ca daca vreau sa o o iau ... (vezi toată discuția)