avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DESPAGUBIRI PENTRU IMOBIL!!! ajutor!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DESPAGUBIRI PENTRU IMOBIL!!! ajutor!

Buna seara! am o matusa cu un caz mai deosebit.
in 1993 matusa mea a cumparat casa de la stat in baza unei legi, mai vechi de prin 1992 deci nu in baza lui 112.
in baza legii 10/2001 fostul proprietar a revendicat imobilul si a urmat o serie de procesese pana la inceputul lui 2005.
in final i-au anulat contractul de vanzare-cumparare si a fost evacuata.
intrebarile noastre sunt:
1. ce poate face matusa ca sa isi recupereze banii platiti pe imobil-aproximativ 2.000.000lei rol???
2. pe cine trebuie sa dea in judecata, in ce termen?
3. ce trebuie sa ceara in actiune? poate obtine valoarea de circulatie a imobilului pierdut sau ea va obtine numai pretul platit-actualizat??? (ei nu i s-ar aplica acelasi regim juridic cu cei care au cumparat casele in baza legii 112/1995?)

am citit legea 10/2001 si 1/2009 iar matusa nu se incadreaza. acolo se refera la cei care au cumparat casele in baza legii 112/1995, iar matusa mea a cumparat-o cu 2 ani inainte de aparitia acestei legi.

mulumim pt. timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 09:54, 22 Mai 2009
1, 2. De la data anulării contractului ei de vânzare curge termenul de prescripţie de 3 ani în care poate introduce o acţiune împotriva celui de la care a cumpărat bunul imobil deoarece contractul încheiat cu acesta a fost anulat şi acesta era obligat de la acea dată la despăgubirea cumpărătorului în temeiul îmbogăţirii fără justă cauză.
3. Este o acţiune în pretenţii în care trebuie să ceară valoarea actualizată a imobilului pe care l-a cumpărat şi cu privire la care a fost anulat contractul de vânzare-cumpărare. Astfel se va efectua o expertiză de evaluare la data efectuării acesteia care va ţine cont şi de eventualele investiţii/îmbunătăţiri făcute imobilului de către mătuşă de la data cumpărării acestuia. ;)
multumesc pt. raspuns.
si ce temei legal va folosi in actiune, in niciun caz nu poate face trimitere la legea 10/2001 sau 1/2009???
Nu poate invoca vreo lege speciala pentru ca nu este incidenta.
Actiunea in pretentii va fi motivata pe Codul civil. ;)
se poate obtine valoarea de circulatie a imobilului sau numai pretul platiti si actualizat?
Valoarea de circulatie a imobilului la data efectuarii expertizei de evaluare. ;)

Alte discuții în legătură

Intinderea dreptului de mostenire Corsin Corsin Unchii mamei mele nu au avut descendenti in linie directa. Unchiul a murit inaintea sotiei lasand un testament autentificat la tribunalul Ilfov (1949) . nu ... (vezi toată discuția)
Executare silita pe legea 112 kamikazeold kamikazeold buna ziua, am pierdut casa ,cumparata de la ICRAL,pe legea 112, prin comparare de titluri, CPRV 480,drept comun, fara a mi se anula actul de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Legea 112/1995 Adeea Adeea buna ziua. Am si eu o problema cam mare. Am un apartament nationalizat 112/1995 vrem sa-l cumparam ca apoi sa-l vindem sa ne mutam la curte. Legea in sine ... (vezi toată discuția)