avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Lichidare SRL - deces asociat unic
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Lichidare SRL - deces asociat unic

Va rog ajutati-ma cu o informatie.

Tatal meu era asociat unic la un SRL. Din cate stiu eu, SRL-ul respectiv nu mai avea activitate de cel putin 2 ani si toate taxele erau platite la zi. Stiu ca fosta contabila a depus declaratiile la organele de stat pana in ultima luna.

As dori sa inchid firma. Am inteles ca SRL-ul nu se lichideaza de drept in caz de deces si ca trebuie indeplinite anumite formalitati. Sunt singura lui fiica, singurul mostenitor.

Va rog, indrumati-ma si ajutati-ma cu acte si proceduri necesare de indeplinit, macar sa imi fac o idee de "to do list" in cazul asta. Stiu ca a intrat in vigoare legea impozitului forfetar de la 1 Mai si as dori sa inchid firma cat mai repede..

Multumesc!

Cu respect,
Laura Negoi
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2009
ContSters90552, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters90552 , utilizator 20:53, 21 Mai 2009
Eu am avut un caz identic,
Daca firma nu depune la 2 termene consecutive declaratiile la fisc firma se desfiinteaza automat, nu au pe cine sa urmareasca pt.ca asociatul unic a decedat si gata. Nimeni nu va face nimic chiar daca sunteti mostenitoare. Asa ca nu va faceti probleme si nu mai depuneti nimic.
In practica cam asa se intampla dar dupa lege este alceva. Acceptarea mostenirii care se vace de rergula cu titlul universal inseamna si datoriile defunctului.
Daca in actul constitutiv al unitatii se prevede ca unitatea va continua sa functioneze cu mostenitorii, in caz de deces al asociatului unic, acestia vor devenii actionari in baza certificatului de mostenitor care se va depune la Registru insotit de certificatul de deces al defunctului.
Ulterior acestia vor decide continuarea sau incetarea activitatii unitatii.
Nedepunerea declaratilor la Finante este o fapta sanctionata de legislatia fiscala.
Asta inseamna ca voi fi numita automat mostenitor, fara a depune certificatul de mostenitor? Vreau sa inchei totul legal, nu sa astept si sa vad ce se intampla. De aceea si cer ajutor. Multa lume mi-a zis sa las sa vedem ce se intampla, ca daca nu platesc datoriile la stat se lichideaza firma automat. Si ce ma fac daca peste un an platesc si impozitul forfetar si toate datoriile care vin din urma la stat neplatite?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lichidare microintreprindere...modalitati sine qua non aprov aprov Am o firma (microintreprindere) fara arierate care nu mai functioneaza din 2007. La acea vreme am disponibilizat personalul si mi-am platit toate obligatiile ... (vezi toată discuția)
Lichidare srl eneida eneida Pot inchide un SRL fara succesiune? Tatal meu era unicul asociat, cu toate taxele platite la zi, iar eu nu doresc preluarea SRL ului. Eu sunt unic mostenitor. (vezi toată discuția)
Insolventa firma care nu a avut niciodata activitate eugen05 eugen05 Buna ziua. Am o firma pe care am infiintat-o in 2006, dar care nu a desfasurat niciun fel de activitate niciodata . Firma nu are active, angajati ... (vezi toată discuția)