avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta succesiune

Doresc un raspuns complet si complex in urmatoarea speta pe care v-o supun atentiei, intrebarile fiind cine si cat mosteneste dintr-un apartament care are urmatoarea situatie:
- proprietarul a decedat, are sotie supravietuitoare, nu are copii cu aceasta, dar are 3 copii dintr-o casatorie anterioara;
-proprietatea care face obiectul acestei discutii este bun propriu al decedatului (imobilul a fost achizitionat integral in 1995), iar casatoria cu cea de-a doua sotie incheindu-se in 1999.
-in anul 2008 se intocmeste un testament in favoarea sotiei, instituind-o legatara universala (cu precizarea testatorul a luat la cunostinta despre rezerva succesorala si cotitatea disponibila);
-in prezent exista executari silite pe sume mari de bani provenite din credite nerambursate ( a fost executat pe salariu) si banuiesc ca acum se vor transfera asupra proprietatii;
-exista si o propunere de executare silitata din partea Asociatiei de Proprietari.
Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
-intrucat exista aceste executari silite, ele pot fi oprite sau macar temporizate daca imobilul face obiectul unei succesiuni? Daca da, cine este in masura sa o faca?
Precizez ca sotia decedatului este plecata de 10 ani in strainatate, a venit foarte rar, si-a neglijat sotul, la inmormantare nu a venit (a venit dupa), nu si-a indeplinit obligatiile care ii reveneau ( legal dar si din testament). De toate cele necesare unui astfel de eveniment s-a ocupat fratele decedatului, pe cheltuiala proprie, detinand in acest sens acte doveditoare emise pe numele sau.Sotia nu a avut nici macar intentia de a deconta cheltuielile care, evident, intrau in obligatiile sale.
Deci, revenind:
-cine poate face demersuri pentru cele expuse anterior, ce sanse sunt de a opri executarile silite si pt cat timp?
-cine si cum ii cheama la succesiune pe copiii sai (se stie sigur ca sotia sa nu are niciun interes in acest sens).
-daca sotia sa merge la notar cu CI, testament si certificat de deces, are sanse sa devina unic succesor? Aici mentionez faptul ca in testament se mentioneaza existenta celor 3 copii si a mamei in viata (mama decedatului). Sunt "sanse" sa poata eluda legea?
Vin cu precizarea ca decesul s-a produs in august 2014.
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si astept cat mai grabnic un raspuns din partea dv.
Cel mai recent răspuns: ContSters330490 , utilizator 18:43, 9 Septembrie 2014
Mostenitorii preiau atat activul cat si pasivul succesiunii si oricine se considera a avea vocatie succesorala are dreptul de a solicita dezbaterea succesiunii la un notar public sau pe calea instantei de judecata .

Executarea se poate opri pana la identificarea mostenitorilor care au primit cotele de mostenire conform unui certificat de mostenitor sau a unei hotarari ale instantei de judecata.

Nimeni nu chema copii la dezbaterea succesiunii, ei fiind singurii (daca sunt minori -prin curator) care pot sa faca demersuri in acceptarea succesiunii printr-o declaratie notariala, la fel ca si mama defunctuui in calitate de mostenitor pe cale de ascendent.

Sanse sa se poata eluda legea au existat si probabil ca vor mai exista.
Din pacate , nu va pot oferi raspunsuri la toate intrebarile . Ce pot sa va spun, insa, sunt urmatoarele:
- copii defunctului sunt mostenitori rezervatari, prin urmare vor veni la mostenire chiar daca tatal lor a incheiat un testament;
- mama defunctului nu il va mosteni, pentru ca acesta are descendenti;
- sotia (din strainatate) nu are nicio sansa sa fie mostenitor unic, intrucat notarul, la dezbaterea succesiunii, ii va chema si pe copiii defunctului;
- daca doresc, copiii pot ataca testamentul, astfel incat sa o poata elimina complet pe sotia tatalui de la mostenire (pe baza unor probe solide);
- cat priveste creditele nerambursate, ar trebui sa faceti unele cercetari; daca defunctul a incheiat o polita de asigurare a creditului, atunci societatea de asigurari va trebui sa plateasca;
Există două variante posibile :
1. Ținand cont de faptul ca sotia conform rezervei succesorale si a cotitatii disponibile are dreptul la 1/8 din apartament, partea ei neputand fi afectata de executarile silite, ea va ramane cu 1/8 din valoarea apartamentului;
2. Daca cei trei copii din prima casatorie se inteleg cu actuala sotie si nu ataca donatia, aceasta poate vinde ulterior intreg apartamentul si poate impartii banii cu acestia.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri insa, tot ce am primit cunosteam deja. Nu m-am lamurit cu multe alte aspecte iar acestea ar fi:
- cine ii cheama totusi la succesiune pe copii? Intreb aceasta deoarece nu am facut precizarea ca, cei 3 copii sunt toti majori (au acum propriile lor familii). Mai mult de-atat, decedatul, tatal lor nu a mai tinut legatura cu ei de 25 de ani si tot de-atata timp, a avut domiciliul intr-un alt judet decat copiii sai. Din ce stiu, 2 au domiciliul in strainatate iar cel de-al treilea, intr-un alt oras decat cel in care s-a nascut;
-cat priveste executarea silita pentru creditul nerambursat, nu prea cred sa aiba rezolvare prin asigurarea de viata incheiata (in fapt, ea exista ca act), pentru ca intervin doua situatii: prima, cea in care, neachitand la timp creditul, asiguratorul nu mai onoreaza sub nicio forma contractul. Creditul a fost luat in 2006, trebuia achitat in 5 ani (in 2011), iar in 2009 deja incepeau notificarile de executare silita. Cea de-a doua situatie, si ultima la care cred ca ar trebui sa ne raportam, este aceea ca, banca a vandut creantele catre o firma de recuperare, cea care are acum executatea silita pe numele decedatului. Am precizat ca executarea era pe salariu si ma intrebam daca o pot muta pe imobil.
Sper ca acum sunt mai clare informatiile.
Si, repet intrebarea: CINE poate face demersuri pentru oprirea executarii si care este modalitatea. Fratele decedatului nu are procura necesara pentru a demara orice fel de actiune, nu are legatura cu nepotii de pe fratele decedat (detine doar putinele informatii mentionate anterior) iar cumnata sa a refuzat orice dialog si implicare in aceasta problema, plecand din nou in strainatate.
Multumesc din nou!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament versus mostenire legala say say Daca defunctul a lasat testament ca toate bunurile mobile si imobile sa ramana sotiei, copiii (numai ai defunctului) mostenesc casa care a ramas in urma lui, ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati urgent. 2 soți, au avut un apartament, ... Mati.mati Mati.mati Va rog sa ma ajutati urgent. 2 soți, au avut un apartament, amandoi propietari. Dânșii au avut 3 copii, iar fiecare dintre aceștia au la rândul lor copii. ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea ... boabausa boabausa Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea succesiunii, in comparatie cu bunurile comune? Situatia e in felul urmator: sotie ... (vezi toată discuția)