avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Caut o cale legala de evacuare om (fara domiciliu) ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Caut o cale legala de evacuare om (fara domiciliu) ADAPOSTIT pe proprietate personala

Buna ziua,
As dori sa ma ajutati cu sfaturi si lamuriri in urmatoarea privinta:

Acum aproape 4 ani, o ruda de-a mamei a permis unui om nevoias sa locuiasca in casa mostentita de mama de la parintii ei, spunand ca acesta va avea grija sa intretina cat de cat casa si curtea aferenta. Trebuie spus ca situatia a fost acceptata tacit, persoana statea deja in casa in momentul in care noi am fost informati.

Desi nimeni dintre noi - mama, tatal meu, fratele meu sau eu- nu si-a dat acordul scris sau verbal in mod explicit, am tolerat aceasta situatie deoarece casa se afla la 400km de domiciliul nostru, iar in ultimii 10 ani, nelocuind nimeni acolo, casa a fost vandalizata in repetate randuri, desi periodic, o data sau de doua ori pe an, cineva dintre noi (eu, fratele, tatal sau mama), mergeam sa vedem in ce stare e proprietatea si sa facem reparatiile necesare.

Am continuat sa facem acest lucru si dupa ce a ventit sa locuiasca aici acea persoana (despre care am aflat tarziu ca este un fel de om al strazii). De fiecare data, observam ca lucrurile nu sunt in ordine si ii atrageam atentia ca, DACA STA GRATIS AICI trebuie sa faca curat. Gasea mereu scuze ca e bolnav si nu poate sa munceasca, dar eu personal l-am gasit consumand alcool in curte in compania unor necunoscuti... .

Pentru ca a inceput sa adune tot felul de lucruri de la gunoi (pe care le folosea sa faca focul in casa - lucru care a dus la degradarea accentuata a casei batranesti), am decis sa il dam afara de pe proprietate.

Si acum incep PROBLEMELE:
1. omul pe care l-am tolerat (GRATIS) sa se adaposteasca in aceasta casa, a disparut si, desi i-am cerut sa isi stranga lucrurile (mai bine zis, mizeriile pe care le-a adunat pe proprietatea noastra), s-a eschivat de la acest lucru si acum eu stau cu sacii de lucruri infecte in casa...

2. POLITIA LOCALA imi spune ca NU AM DREPTUL LEGAL SA IL DAU AFARA avand in vedere ca l-am tolerat atat timp pe proprietate.
Reamintesc faptul ca NU EXISTA NICIUN ACT INCHEIAT INTRE PROPRIETAR /IMPUTERNICIT AL PROPRIETARULUI si acest om.

Mai mult, politistul mi-a interzis sa ii arunc lucrurile persoanei adapostite (care, sunt un focar de infectie - fiind luate de la gunoi) sau sa fac curat in curte, pe motiv ca "distrug locul faptei".

3. ruda care i-a permis accesul pe proprietate nu mai recunoaste acest lucru


As vrea, daca se poate, sa ma lamuriti urmatoarele lucruri:
1. Care ar fi demersul legal pe care trebuie sa il fac IN ACEASTA SITUATIE pentru a evacua persoana respectiva? (Care sunt institutiile carora trebuie sa ma adresez, documente pe care trebuie sa la am, martorii pot fi si din familie???)

2. Mama plateste anual impozitul pe proprietate, fara a fi fost vreodata datornica. Care sunt obligatiile autoritatilor locale in aceasta situatie?

3. Politistul a invocat faptul ca tolerarea acelei persoane ar echivala cu un contract civil si asta ar fi motivul pentru care nu il pot evacua.
As vrea sa imi spuneti ce argumente/motive (legale sau nelegale) poate avea un politist in aceasta situatie care sa ma impiedice sa evacuez un om adapostit care nu se achita de obligatiile ce ii revin.
Aceasta ultima cerinta poate parea inutila si ciudata, dar pe mine m-a socat atitudinea politiei locale, astfel incat cred ca e bine sa stiu si aceste lucruri.

In speranta unor raspunsuri la postarea mea din partea unor specialisti in domeniu, multumesc anticipat pentru sprijinul si rabdarea acordate!
Cu stima pt efortul dvs.,
Adria
Cel mai recent răspuns: kukuk , utilizator 16:27, 15 Septembrie 2014
este foarte important daca are mutatie facuta la adresa respectiva.Daca nu are dati-l afara cu tot cu lucruri fara nici o problema.Daca doririti recuperarea unor prejudicii va trebui sa-l actionati in judecata,si lucrurile devin mai complicate,dar tot nu este necesar sa il adapostiti dvs.Cred ca politistul a verificat vreun document din care reiese ca domiciliaza la acea adresa, daca nu inseamna ca nu cunoaste ce inseamna proprietate.
1. Nu aveti pe cine evacua, a plecat.
Daca plecarea nu va pare definitiva, atunci nu am inteles eu bine situatia si faceti evacuare in instanta. Dureaza circa o luna, in functie de incarcarea instantei locului si datele cunoscute despre locatar.

2. Niciuna.

3. E mult de povestit, in esenta se rezuma la niste drepturi ale omului si protectia domiciliului. Nu e contract civil, sunt niste tratate internationale care il protejeaza.

In functie de datele pe care le stiti despre om, il dati in judecata pe obligatia de a face (a-si ridica lucrurile) si gata.
Pe om nu l-ati dat dvs afara, a plecat singur, daca avea nevoie de gunoaie, le lua cu el.. aruncati-la si faceti curat. Poliotia nu se poate implica fara o plangere din partea individului si daca va face plangere, nici nu prea are motiv.
Chemati totusi un martor si inventariati gunoaiele, faceti poze..poate va vor folosi candva.
Am trait o situatie asemanatoare din foarte multe puncte de vedere, cu diferenta importanta ca al meu avea viza de resedinta pana in octombrie si mai stia si ceva legi pentru ca e un fost puscarias (sigur ca am aflat abia dupa ce am scapat de el, abia atunci ne-a spus lumea din sat ca se laudase cu asta).

Si al meu imputit maxim, de nedescris ce a facut din casa, lucruri si curte, asa ca nu ne-am gandit nicio clipa la ce ar putea face din punct de vedere legal pentru a mai sta la noi.
I-am adunat toate lucrurile in saci si i le-am pus la poarta.
Ne-a amenintat cu 112, i-am zis Hai, suna si cheama-i. Desigur ca n-a sunat.
L-a insultat pe sotul meu (zic eu cu speranta ca o sa-l pocneasca, mi s-a parut clar provocare), sotul meu l-a ignorat.
A zis ca n-avem voie sa-l evacuam pana in martie, i-am ras in nas.
A insistat sa facem un proces verbal ca pleaca din casa, am ras cu pofta (desi imi venea sa il strang de gat) si i-am zis ca facem, da' de distrugere.
Pana la urma a plecat, am ars 7 ore la gunoaiele pe care le-am adunat in urma lui si am cheltuit peste 100 de lei pe materiale dezinfectante si de curatenie insa am scapat de cosmar.

Scuze pentru povestea lunga si fara sfaturi juridice, vreau sa va spun doar ca in locul dvs. as face urma sfatul colegei: poze cu gunoaie si cu casa degradata, 2-3 vecini dispusi sa fie martori, foc la tot ce a lasat in urma lui si dupa ce terminati curatenia mai faceti niste poze, ca sa se vada contrastul.

Spor la treaba :)
Il puteti actiona in instanta in baza art. 1033 Cod procedura civila Titlul XI. Evacuarea din imobile folosite sau ocupate fara drept. Se acorda termene scurte instanta. De exemplu, se poate da termen si in saptamana urmatoara celei in care depuneti actiunea, iar taxa judiciara de timbru, daca nu gresesc este in valoare de 50 de lei.

Alte discuții în legătură

Problema evacuare locatar "tolerat" alecs83 alecs83 Am o problema,locuiesc cu o ruda(bunica) in apartamentul parintilor,ei locuind in alta parte si as vrea sa stiu,d.p.d.v. legal ce trebuie sa facem eu si ... (vezi toată discuția)
Invitatie pt clarifocarea gunoiului aruncat la ghena de bloc orsolya orsolya Buna ziua, In cursul zilei de azi sotul meu a primit o invitatie la politia locala \"pentru clarificarea unei siruatii\". Deoarece am insistat sa nu ... (vezi toată discuția)
Solutie depozitare gunoi Costica33 Costica33 Astept de citiva ani sa se gaseasca o solutie de depozitare a gunoaielor care nu se pot arunca pe ghena de gunoi, in afara blocului. In ghena este spatiu ... (vezi toată discuția)