avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Caut o cale legala de evacuare om (fara domiciliu) ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Caut o cale legala de evacuare om (fara domiciliu) ADAPOSTIT pe proprietate personala

Buna ziua,
As dori sa ma ajutati cu sfaturi si lamuriri in urmatoarea privinta:

Acum aproape 4 ani, o ruda de-a mamei a permis unui om nevoias sa locuiasca in casa mostentita de mama de la parintii ei, spunand ca acesta va avea grija sa intretina cat de cat casa si curtea aferenta. Trebuie spus ca situatia a fost acceptata tacit, persoana statea deja in casa in momentul in care noi am fost informati.

Desi nimeni dintre noi - mama, tatal meu, fratele meu sau eu- nu si-a dat acordul scris sau verbal in mod explicit, am tolerat aceasta situatie deoarece casa se afla la 400km de domiciliul nostru, iar in ultimii 10 ani, nelocuind nimeni acolo, casa a fost vandalizata in repetate randuri, desi periodic, o data sau de doua ori pe an, cineva dintre noi (eu, fratele, tatal sau mama), mergeam sa vedem in ce stare e proprietatea si sa facem reparatiile necesare.

Am continuat sa facem acest lucru si dupa ce a ventit sa locuiasca aici acea persoana (despre care am aflat tarziu ca este un fel de om al strazii). De fiecare data, observam ca lucrurile nu sunt in ordine si ii atrageam atentia ca, DACA STA GRATIS AICI trebuie sa faca curat. Gasea mereu scuze ca e bolnav si nu poate sa munceasca, dar eu personal l-am gasit consumand alcool in curte in compania unor necunoscuti... .

Pentru ca a inceput sa adune tot felul de lucruri de la gunoi (pe care le folosea sa faca focul in casa - lucru care a dus la degradarea accentuata a casei batranesti), am decis sa il dam afara de pe proprietate.

Si acum incep PROBLEMELE:
1. omul pe care l-am tolerat (GRATIS) sa se adaposteasca in aceasta casa, a disparut si, desi i-am cerut sa isi stranga lucrurile (mai bine zis, mizeriile pe care le-a adunat pe proprietatea noastra), s-a eschivat de la acest lucru si acum eu stau cu sacii de lucruri infecte in casa...

2. POLITIA LOCALA imi spune ca NU AM DREPTUL LEGAL SA IL DAU AFARA avand in vedere ca l-am tolerat atat timp pe proprietate.
Reamintesc faptul ca NU EXISTA NICIUN ACT INCHEIAT INTRE PROPRIETAR /IMPUTERNICIT AL PROPRIETARULUI si acest om.

Mai mult, politistul mi-a interzis sa ii arunc lucrurile persoanei adapostite (care, sunt un focar de infectie - fiind luate de la gunoi) sau sa fac curat in curte, pe motiv ca "distrug locul faptei".

3. ruda care i-a permis accesul pe proprietate nu mai recunoaste acest lucru


As vrea, daca se poate, sa ma lamuriti urmatoarele lucruri:
1. Care ar fi demersul legal pe care trebuie sa il fac IN ACEASTA SITUATIE pentru a evacua persoana respectiva? (Care sunt institutiile carora trebuie sa ma adresez, documente pe care trebuie sa la am, martorii pot fi si din familie???)

2. Mama plateste anual impozitul pe proprietate, fara a fi fost vreodata datornica. Care sunt obligatiile autoritatilor locale in aceasta situatie?

3. Politistul a invocat faptul ca tolerarea acelei persoane ar echivala cu un contract civil si asta ar fi motivul pentru care nu il pot evacua.
As vrea sa imi spuneti ce argumente/motive (legale sau nelegale) poate avea un politist in aceasta situatie care sa ma impiedice sa evacuez un om adapostit care nu se achita de obligatiile ce ii revin.
Aceasta ultima cerinta poate parea inutila si ciudata, dar pe mine m-a socat atitudinea politiei locale, astfel incat cred ca e bine sa stiu si aceste lucruri.

In speranta unor raspunsuri la postarea mea din partea unor specialisti in domeniu, multumesc anticipat pentru sprijinul si rabdarea acordate!
Cu stima pt efortul dvs.,
Adria
Cel mai recent răspuns: kukuk , utilizator 16:27, 15 Septembrie 2014
Exact . Ares-3 are perfecta dreptate. Despre ce "vorbim"aici ? Daca acel vagabond nerecunoscator , ma scuzati , dar nu cred ca gresesc , a plecat deja , cu atat mai bine . Deschideti ferestrele , aerisiti , curatati si dezinfectati , aruncati toate mizeriile din curte si cu asta basta ..!!! Si inchideti bine poarta .
Sa vina politistul acela "omenos' si sa va intrebe de ce ati facut curatenie in curtea dvs... Cateodata chiar ma enervez cand , din dorinta , chipurile de a proteja "necajitii" , ajungem noi , ceillalti care ne zbatem si muncim , sa fim neprotejati , ba chiar expusi unor situatii ridicole , ca aceasta ..
kukuk a scris:

Cine a precizat taxa de 100 lei necesara pentru deschiderea unei actiuni,a uitat sa precizeze ca taxa de evacuare este de circa 4400 lei care cuprinde onorariul executorului ,camion,oameni pentru incarcat lucrurile,e.t.c...


Intr-adevar, daca vreti sa urmati strict calea legala si sa fiti CEL MAI corect va trebui sa cheltuiti f.f. multi bani pe care nu ii veti mai recupera niciodata intrucat asa cum ati precizat respectiva persoana nu are nimic.
Din pacate pt dumneavoastra politistul are dreptate si nu poate face nimic. Dpdv legal cel ce ocupa un imobil este prezumat a fi proprietarul imobilului pana la proba contrarie - care se face in instanta pe baza probelor administrate de parti - astfel ca Politia nu il va evacua niciodata doar pe baza spuselor/actelor/martorilor Dv. ci numai in baza unei hotarari judecatoresti pusa in executare de un executor judecatoresc ( situatie care va va costa o suma de bani mai mare sau mai mica in functie de tipul hotararii judecatoresti). Este posibil sa gasiti un judecator care sa va respinga actiunea in evacuare pe motiv de prescriptie sau pe considerentul ca omul a avut o intelegere verbala cu ruda/rudele Dv. (cu valoare de contract de locatiune cu titlu gratuit sau chiar de comodat) si ca el si-a respectat obligatia de intretinere a imobilului - a carui stare initiala nu poate fi clar determinata pentru a se putea stabili daca a avut loc o degradare/distrugere sau nu - si deci contractul curge in favoarea sa. In aceasta situatie va ramane doar actiunea in revendicare care se timbreaza la valoarea imobilului la care se adauga cheltuielile de asistenta juridica si de reprezentare si cele de de executare silita (poate ajunge la sume considerabile).
Faptul ca persoana respectiva ocupa imobilul de foarte multa vreme este in defavoarea dumneavoastra. Daca au trecut mai mult de 10 ani de cand exista aceasta situatie s-ar putea ca dreptul Dv. la actiune in evacuare sau chiar in revendicare sa fie prescris si sa nu mai puteti face nimic legal pentru a va recupera proprietatea. Suna revoltator, nu? In Constitutia Romaniei dreptul de proprietate este doar 'ocrotit' si nu garantat sau imprescriptibil astfel ca ipoteza prescriptiei este valida.
Ce as face eu daca as fi in situatia Dv.: daca respectivul lipseste de mai mult de 3-7 zile m-as asigura ca nu exista obiecte personale ale respectivului pe proprietate si as considera ca a abandonat imobilul motiv pentru care as schimba toate incuietorile de la casa si curte si as igieniza locul, respectiv as arde toate gunoaiele. Dupa aceasta as angaja un paznic la respectiva proprietate (ati putea vorbi chiar cu poitistul daca va poate recomanda pe cineva!!) pentru a impiedica orice eventuala revenire a individului in imobil (pentru urmatoarele 30-60 de zile).
Va rog sa considerati cele de mai sus drept simple pareri ale unui forumist care a vazut multe si a auzit si mai multe si sa nu va bazati actiunile viitoare pe aceste pareri.
Va recomand calduros sa consultati un avocat si sa va ganditi ca 'Cel mai scump sfat este sfatul gratuit' sau cum spune un american 'The most expensive advice is the free advice'.
Sper ca cele scrise mai sus sa va ofere si o alta perspectiva supra situatiei Dv. fata de ceea ce s-a spus deja.
Va doresc succes in ceea ce veti intreprinde.
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2014
vasi2007, utilizator
Daca incercam sa clarificam situatia juridica,dv.sunteti proprietar neposesor iar toleratul este posesor neproprietar.Daca-l duce mintea si are martori prin sat va poate face plangere penala pentru tulburare de posesie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema evacuare locatar "tolerat" alecs83 alecs83 Am o problema,locuiesc cu o ruda(bunica) in apartamentul parintilor,ei locuind in alta parte si as vrea sa stiu,d.p.d.v. legal ce trebuie sa facem eu si ... (vezi toată discuția)
Invitatie pt clarifocarea gunoiului aruncat la ghena de bloc orsolya orsolya Buna ziua, In cursul zilei de azi sotul meu a primit o invitatie la politia locala \"pentru clarificarea unei siruatii\". Deoarece am insistat sa nu ... (vezi toată discuția)
Solutie depozitare gunoi Costica33 Costica33 Astept de citiva ani sa se gaseasca o solutie de depozitare a gunoaielor care nu se pot arunca pe ghena de gunoi, in afara blocului. In ghena este spatiu ... (vezi toată discuția)