avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de reparatii

Buna seara, as dori sa stiu daca e obligatoriu sa platesc catre asociatia de proprietari fond de reparatii in valoare de 10 lei/luna/an de an/la nesfarsit, o sa m-i se mai restituie acesti bani vreodata?. Adica pe an vine 120 lei/an.
Daca as achita doar intretinerea lunara si nu as mai achita cei 10 lei/luna pt. fondul de reparatii ar fi vre-o problema?, asociatia m-ar putea da in judecata pt. neplata fondului de reparatii?.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 00:04, 10 Septembrie 2014
Faceti confuzie intre fondul de reparatii si fondul de rulment, cel din urma restituindu-se nu si cel de reparatii.

Va trebui sa achitati aceste cote de contributie daca ele au fost stabilite prin adunarea generala.
Iata ce prevede norma in vigoare
HG nr 1588/2007 Art. 24
(1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru incasarea fondului de rulment, casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata.
(3) In situatiile in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiriasul se obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.
(5) Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partilor de constructii/
instalatii aflate in proprietate comuna,
fond cu perioada de folosire limitata, care va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.
(6) Veniturile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati desfasurate se constituie ca fond special si se vor utiliza in exclusivitate pentru imbunatatirea confortului si eficientei condominiului, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. In aceste venituri se cuprind si cele obtinute din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiilor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment si nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati. Acest fond va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.

Daca as achita doar intretinerea lunara si nu as mai achita cei 10 lei/luna pt. fondul de reparatii ar fi vre-o problema?

Daca va asumati responsabilitatea sa achitati doar intretinerea fara cei 10 lei/luna,urmeaza sa va inregistrati cu sume cu titlu de restanta ,in temeiul disp L nr 230/2007 art 49 are dreptul sa aplice penalitati
Pentru recuperarea sumelor cu titlu de restanta,asociatia de proprietari,in temeiul disp art 50 din L nr 230/2007 are dreptul sa va actioneze in instanta,iar in temeiul disp art 51 sa instituie privilegiu imobiliar la cadastru
In raport de suma lunar solicitata,analizati daca se justifica stresul care il implica eventuala solutionare in instanta ,care exista posibilitatea sa va oblige la plata suplimentara si de cheltuieli de judecata


Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2014
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie plata fond de reparatii nloc simo34 simo34 Ma poate obliga Asoc .de bloc sa platesc fond de reparatii,daca nu sint multumita de reparatiile facute? (vezi toată discuția)
Reglementari asociatie de locatari lavynyaa lavynyaa Buna ziua! Va deranjez cu o intrebare pe urmatoarea speta: Locuiesc intr-un complex de blocuri construit in 2008. La costurile intretinerii am ... (vezi toată discuția)
Reparatii incasa scarii mfior mfior Buna ziua! In blocul in care locuiesc s-a hotarat la nivel de asociatie a locatarilor sa se faca reparatii (zugravit sistem de iluminare,etc.).Ce se ... (vezi toată discuția)