avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere pe motiv de lipsa fonduri ptr salarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere pe motiv de lipsa fonduri ptr salarii

Am lucrat la o asociatie sindicala mai multi ani. Acum un an, in septembrie, am fost disponibilizati cativa angajati, pe motiv ca sindicatul respectiv nu mai avea resurse financiare ca sa ne plateasca salariile, unitatea de care apartinea sindicatul nemaiacceptand sa retina pe stat cotizatia de la membrii de sindicat, prin urmare sindicatul fiind pus in fata faptului de a-si incasa cotizatiile cu chitante. Au ramas in continuare platiti oficialii asociatiei sindicale si alti cativa angajati. De remarcat ca, impreuna, salariile celor concediati ajungeau abia la un singur salariu al unui oficial, din conducerea organizatiei, ca nu s-a luat nicio masura pentru reducerea cheltuielilor sindicatului inainte de hotararea concedierilor. La o luna de la disponibilizare, au fost facute doua angajari, pe unul dintre posturi fiind angajat chiar unul dintre cei concediatii, cu contract de munca, fapt pe care l-am aflat de curand. Va rog, as vrea sa stiu daca, in aceste conditii, pot repune in termen contestatia la decizia de concediere si ce sanse de castig am, avand in vedere ca de atunci pana acum asociatia sindicala la care am fost angajati continua sa functioneze. De asemenea, as dori sa aflu daca pot sau trebuie sa solicit ca persoanele din conducerea sindicatului respectiv, care se fac vinovate de incalcarea legislatiei muncii in cazul nostru, sa raspunda civil, in cazul in care, pana la definitivarea unui proces, ar dizolva sindicatul si patrimoniul acestuia. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:41, 14 Septembrie 2014
Nu se mai poate repune in termen .

Art. 186 C.proc.civ. - Repunerea în termen
(1) Partea care a pierdut un termen procedural va fi repusă în termen numai dacă dovedeşte că întârzierea se datorează unor motive temeinic justificate.

(2) În acest scop, partea va îndeplini actul de procedură în cel mult 15 zile de la încetarea împiedicării, cerând totodată repunerea sa în termen. În cazul exercitării căilor de atac, această durată este aceeaşi cu cea prevăzută pentru exercitarea căii de atac.

(3) Cererea de repunere în termen va fi rezolvată de instanţa competentă să soluţioneze cererea privitoare la dreptul neexercitat în termen.

In literatura de specialitate s-a precizat că prin „motive temeinic justificate" trebuie să se înţeleagă numai acele împrejurări care, fără a avea gravitatea forţei majore, sunt exclusive de culpa, fiind piedici relative, iar nu absolute (ca forţa majoră).
Va multumesc pentru raspuns. Ceea ce vreau sa intaresc este faptul ca abia recent am aflat ca au fost facute angajari cu contract de munca cam la o luna de la concedierile noastre, desi motivul concedierilor a fost, rezum, lipsa fondurillor. Pana acum, am considerat ca chiar asa a fost, ca sinidicatul nu mai avea bani sa ne tina in posturi.
Adica, angajarile pe posturi de pe care fusesem concediati s-au facut dupa perioada de 30 de zile in care puteam contesta decizia de concediere.
Cand a avut loc incetarea c.i.m.?
Incetarea CIM a avut loc, conform deciziei de concediere, la mijlocul lunii septembrie 2013, astfel : in temeiul art 58 din Codul Muncii, coroborat cu art. 65, 66 si 67 din Codul Muncii". Motivul de drept al concedierii individuale, citez, il constituie art. 65 - 66 din Codul Muncii. termenul de contestatie era de 30 de zile din momentul comunicarii. Nu am fost singurul angajat. Ne-a fost adusa si preadta in mana, sub semnatura, fara o adresa insotitoare, dar avusesem preaviz. Spre finele lunii octombrie 2013, dupa ce trecusera cele 30 de zile ptr contestatie, s-au facut angajari. Pe posturi de pe care se disponibilizase cu mai mult de o luna in urma.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2014
popa_maria, utilizator

Alte discuții în legătură

Incetare contracte de munca BRATU ALINA BRATU ALINA Buna ziua Societatea la care lucrez are deschise mai multe puncte de lucru in tara ( magazine). In cazul in care se decide inchiderea unui magazin , care este ... (vezi toată discuția)
Noi angajari efectuate dupa reducerile de personal aemilia aemilia Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu o informatie referitoare la efectuarea de noi angajari in urma reducerilor de personal determinate de desfiintarea ... (vezi toată discuția)
Somaj pantelimona pantelimona cat timp nu am voie sa angajez pe o functie a unui salariat pleca in somaj? multumesc pt.raspuns (vezi toată discuția)