avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... noi angajari efectuate dupa reducerile de personal
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

noi angajari efectuate dupa reducerile de personal

Buna ziua!
Ma poate ajuta cineva cu o informatie referitoare la efectuarea de noi angajari in urma reducerilor de personal determinate de desfiintarea postului, pentru motive care nu tin de persoana salariatului ( art 65 C.M.)?
In speta, nu au fost intrunite conditiile concedierii colective, ci cele ale concedierii individuale.
Prin urmare, daca angajatorul, (institutie publica), doreste sa scoata la concurs un nou post dupa ce a fost efectuata reducerea de personaL, ar fi aplicabile, prin analogie prevederile art. 72 din Codul muncii, conform caruia angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de nouă luni de la data concedierii acestora???? sau nu are niciun fel de interdictie in acest sens???.

Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 15:50, 23 Iulie 2009
Inclusiv institutiile publice trebuie sa respecte Codul muncii pentru personalul care calitatea de salariat sau pentru posturile vacante .
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.Art. 65 Codul Muncii.
In cazul dumneavoastra nefiind vorba de o concediere colectiva nu are cum sa se aplice regilile ei.
Normele la legea somajului prevede Art. 53. - (1) Incadrarea in munca pe perioada nedeterminata, potrivit art. 80 din lege, a absolventilor se va face numai pe posturi vacante.
(2) Nu sunt considerate posturi vacante posturile care au fost reinfiintate dupa mai putin de 6 luni de la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu pe motivul reducerii personalului.
Totusi daca unitatea reduce personalul prin desfiintarea postului este de indicat, in cazul in care doreste sa efectueze o angajare pe un post desfiintat, sa apeleze in primul rand la fostii angajati disponibilizati (pt. a evita un proces pe motivul ca concedierea s-a efectuat fara a fi existat o cauza reala) iar in masura in care acestia refuza sa apeleze la persoane straine.
In cazul absolventilor normele la lagea somajului prevad ca acestia nu se pot incadra decat pe locurile de munca vacante, fara a fi considerate vacante cele cele care au fost reinfiintate dupa mai putin de 6 luni de la data incetarii raporturilor de munca , pe motivul reducerii personalului.
Rezulta deci ca absolventii nu pot fi angajati, pe durata nedeterminata, pe locurile de munca desfiintate, trebuind sa treaca 6 luni de la desfiintarea posturilor pt. a disparea interdictia.
Parerea mea.

Nu doamna, prevederile concedierii colective nu se aplica in cazul concedierii individuale. Atentie insa, in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei de concediere, daca faceti angajari pe postul desfiintat, atunci s-ar putea ca salariatul concediat sa conteste motivul pentru care i-ati incetat contractul ( Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj stelamudura stelamudura Buna ziua, va scriu in numele unei cunostinte care este angajata la un ABC, la o patroana, care urmeaza sa se mute din acel spatiu care este cu chirie, in ... (vezi toată discuția)
Subventie pentru absolvent 2012 monahelenus monahelenus Iata ce nelamuriri am: Ce inseamna post vacant, daca angajatorul hotaraste ca societatea lui are nevoie de un manager de resurse umane poate infiinta acest ... (vezi toată discuția)
Concediere pe motiv ''desfiintare post'' mnd mnd Buna ziua, Ce prejudicii isi aduce angajatorul daca face mai multe concedieri pe motiv desfiintare post, unele dintre ele fiind consecutive? Intrebarea mea de ... (vezi toată discuția)