avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... S.R.L citat in instanta pentru "dizolvare societate" ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

S.R.L citat in instanta pentru "dizolvare societate" pentru nedepunerea situatiilor financiare anuale

Buna ziua!
Va rog mult sa ma ajutati in aceasta delicata problema.

In octombrie 2005 am infiintat un SRL impreuna cu alti doi asociati (eu 50% iar ei cate 25% ). Toti trei suntem si administratori. Domeniul firmei, "prestari servicii" (domeniul artistic); practic eliberam fiecare facturi pentru onorariile obtinute in urma prestarilor de servicii.
Am angajat contabil. Din aprilie 2006 (am constatat abia in vara anului trecut, 2008) contabilul nu a mai depus nici o declaratie de venit. Greseala noastra ca nu am verificat si nici nu ne-am interesat ce trebuie facut.
Pe scurt, la insistentele mele, aflam ca nu au fost facute nici plati spre stat (impozit pe venit, tva...etc).
Acum o zi am primit la adresa sediului social (intre timp expirat) o citatie prin care suntem convocati in calitate de "parat" la tribunal, pentru "dizolvarea societatii" (registrul comertului).
Acum, ce nu stim (desigur ca vom angaja un avocat), si apelam la sfaturile dumneavoastra:
1. care sunt urmatoarele etape prin care vom trece
2. in conditiile in care firma a avut activitate fluctuanta nedeclarata (din noiembrei 2008 nu a mai desfasurat nici o activitate) si nu s-au facut nici un fel de plati la stat, automat a constituit datorii...... administratorii pot fi trasi la raspundere personal?
3. care sunt consecintele acestor demersuri? noi nu mai vrem sa continuam activitatea firmei

Va rog mult sa ma ajutati cu sfaturi. Ideea este ca in momentul de fata nici unul dintre noi nu are venit si nici posibilitatea de a plati datoriile catre stat. Pe de alta parte, firma nu are nici un patrimoniu si nici un bun mobil sau fix, cu exceptia capitalului depus in cont la infiintarea ei (200ron). Conturile sunt goale iar contabilitatea firmei, DEZASTRUOASA.

Va multumes mult si anticipat!
Cel mai recent răspuns: cpcap , utilizator 10:07, 21 Mai 2009
Societatea se va dizolva in conditiile art 237 din legea nr 31/1990
- in 30 zile puteti sa contestati sentinta de dizolvare
- in urmatoarele 3 luni puteti sa va numiti dvs un lichidator
- in urmatoarele 3 luni orice creditor poate sa ceara numirea unui lichidator
Fara sa cunosc situatia concreta nu pot sa va recomand daca sa va numiti dvs un lichidator sau sa asteptati sa ceara numirea adm financiara.
administratorii pot fi trasi la raspundere personal?

da in conditiile legii 85/2006 privind procedura insolventei art 138
Oricat ar fi de dezastruoasa situatia firmei, trebuie sa inregistrati in contabilitatea firmei toate veniturile si toate cheltuielile, respectiv calculul si inregistrarea impozitului pe profit. Dupa acest pas trebuie depuse toate declaratiile aferente la Administratia financiara, si situatiile financiare (bilantul) aferente fiecarei perioada in parte. In privinta dizolvarii se poate face contestatie si sunt sanse sa reusiti sa impiedicati acest lucru. Trebuie sa va miscati destul de repede, apeland la un/o contabil/a dispusa sa stea zi si noapte sa va aduca situatia contabilitatii la zi. Trebuie sa stiti ca este mult mai bine sa va aduceti la zi situatiile pentru a nu intra in proces cu fiscul. Fiscul si de la noi si din toate statele are toate parghiile necesare pentru a-si recupera banii pe care ii datorati sub o forma sau alta. Dizolvarea societatii si radierea din Registrul Comertului nu va sterge eventualele sume pe care le datorati din activitatea avuta pe firma. Aducandu-va la zi contabilitatea, declarati fiscului: astea sunt veniturile firmei, astea sunt cheltuielile firmei, asta este impozitul pe care il datorez. Daca ramane la latitudinea fiscului sa va calculeze toate acestea nu va vad foarte bine. Nu stiu de ce unii cred ca daca fac afaceri si nu declara nimic la stat si nu platesc nimic la stat scapa basma curata. Legea evaziunii fiscale este o lege foarte dura la noi care a facut victime si in randul afaceristilor foarte bogati, dar si in randul celor amarati. Va doresc mult succes!
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl cu datorii radin radin Buna ziua. Am un SRL fara activitate momentan din ianuarie 2009, dar cu datorii : leasing 5800 lei, finante 12000 lei. Problema e ca nu mai am bani pentru ... (vezi toată discuția)
Doresc sa dizolv srl-ul, dar am la pierderi 40.000 de lei și contabilul mi-a spus să plătesc 3% pierderi ca să o pot dizolva. cum o pot închide fără să plătesc taxe adiționale? I-Rotaru I-Rotaru Doresc sa dizolv societatea, dar am la pierderi o suma de 40.000 ron. Contabilul mi-a spus sa platesc 3% din pierderi ca sa ajung pe zero ca sa pot dizolva ... (vezi toată discuția)
Dizolvare juridica - lichidare si radiere voluntara sau juridica ? mendo mendo Am o societate SRL infiintata in 2000 pe care vreau sa o lichidez si radiez si care a fost dizolvata juridic. Aceasta societate a functionat si a avut ... (vezi toată discuția)