De pe urma mamei mele decedata in Februarie 2009 am ramas 3 mostenitori. Doi copii si sotul. Din ziua in care am fost anuntata ca mama a murit ( locuiesc in strainatate) tatal mi-a spus ca o inmormanteza repede si ca nu am cum sa ajung la timp, (Mama a murit pe 20 si au inmormantat-o pe 22) dar ca sa ii trimit cat mai repede procura ca vrea sa vanda masina si casa de la tara. Mentionez de asemenea ca am fost in tara de doua ori de cand mama s-a imbolnavit( ultima oara in septembrie 2009 si am stat o luna intreaga). Am platit doctori, medicamente, lasat bani pentru cheltuieli de inmormantare si lasat totul pregatit pentru inmormantare cu chitante si instructiuni ce si unde trebuie mers cand se va intampla...
Am avut multe neintelegeri cu tata care si-a adusin casa o femeie foarte dubioasa chipurile sa o ingrijesca pe mama. Am anuntat si politia de acest abuz dar din pacate a trebuit sa plec si acum cand mama a murit am trimis inputernicire pentru dezbaterea succesiunii dar nu tatalui meu ci finului meu deoarece numai in finii mei mai pot avea incerdere...din pacate.
La succesiune tata nu a declarat toate bunurile. Nu a declarat masina si pamantul de la tara , mostenire a mamei de la parintii ei. Tata a declarat ca bunurile s-au vandut de mult si ca a avut imputernicire. Stiu sigur ca nu a avut nici o imputernicire decat pentro o alta masina care intradevar s-a vandut cand mama era bolnava. Din pacate nu am acte sa dovedesc ca bunurile inca exista si sunt pe numele mamei.
Cum pot obtine actele pentru aceste bunuri? Masina Dacia Logan si pamant. Din pacate tata a tinut asunse de mine toate actele si nu stiu unde e pamantul ci doar banuiesc.
In succesiune a fost trecuta casa de la tara Acum mai bine de o luna tata mi-a spus ca a gasit cumparator cu 700 milioane apoi a zis ca are un perete cam crapat si ca a facut precontract pe 500 mil si ca i-au dat avans 100 mil si cand au mers la notar tata a declarat ca pretul a scazut la 400 milioane. Imputernicitul meu nu semnat ca stia de la mine ca nu sunt de acord sa vad sub 500 mil. Azi am primit amenintari de la tata ca notarul i-a spus ca ii face vanzare numai pe partea lui si a fratelui care este de acord cu orice pret( fratele meu este alcoolic si nu a avut un servicu stabil de ani de zile) Tata mi-a spus ca eu o sa raman cu o camera si o bucatica mica de teren pe care oricum noul proprietar o sa le folosesca ca eu nu sunt acolo si ca eu nu o sa mai pot face nimic cu camera care imi revine.
Este posibilasa ceva? Poate notarul sa faca vanzare pe cota tatalui fara iesire din indiviziune fara nimic?
Am dreptul sa cer sa fie trecute in succesiune dupa ce a fost dezbatuta bunurile pe care tata nu le-a declarat si cum daca nu am acte?
Va multumesc mult si va doresc numai bine.
Stela P.
Da, se poate asa ceva... Dar ar trebui sa cunoasteti conditiile, ce inseamna vanzare de cota etc.
Puteti cere iesirea din indiviziune si sa vi se atribuie intreg bunul, cu plata sultei catre cumparator. Dar sansele sunt mici sa vi se atribuie dv., dat fiind ca sunteti in strainatate.
Puteti cere suplimenatrea certificatului de mostenitor, dar faceti intai adrese catre administratia financiara, primarie, ca sa descoperiti actele de proprietate ale acelor bunuri.
tb sa mergeti la administratie si la primarie , in orasul/comuna unde se afla imobilul despre care aveti cunostinte ca mama dvs il avea dobandit inaintea casatoriei cu tatal dvs .
tb sa mergeti acolo si sa cereti eliberarea de duplicate de pe actele in cauza.
in privinta acestor bunuri , nefiind bunuri comune tatal dvs nu are dreptul legal decat la 1/4 . restul de 3/4 va revin dvs si fratelui ca succesori ai mamei dvs .
apoi puteti cere in instanta iesirea din indiviziune . numai at tatal dvs va putea vinde ceea ce-i revine, adica un sfert.
Avand in vedere ca au aparut neintelegeri va puteti adresa instantei de judecata de la ultimul domiciliu al mamei dvs., prin care solicitati dezbaterea mostenirii si iesirea din indiviziune proband totul cu acte ( titluri de propietate ale terenurilor si casei, acte ale masinii etc, certificat deces, certificate de nastere, casatorie etc). Oricum va trebui sa va angajati un aparator si totul se va rezolva asa cum este legal. Succes!
Nu eu sunt cea care vrea sa vanda. Tata vrea sa vanda dar minte la pretul cu care s-a inteles cu cumparatorul. In doua luni mi-a spus doau preturi. Primul de 700.mil, al doilea de 500 mil si cand sa facema actele a zis cumparatorul s-a razgandint si la acest pret si da numai 400mil. Am imputernicit si imputernicitul nu a semnat. Acum sunt amenintata ca vinde numai partea lui si la fel si fratele fara consimtamantul meu ca vand doar partea lui. Mentionez ca nu s-a facut iesirea din indiviziune. Eu nu vreau iesire din indiviziune.Tata si fratele vor. Casa e foarte buna la numai 20 km de oras , este la sosea, zis a vis de biserica si magazinele din comuna iar statia de autobuz este exacat in fata casei. Casa a fost cumparata acum 4 ani si a fost renovata iar petul initial si cu renovarile si garajul mare din curte au costat la a cea vreme peste 500 mil.
Cum pot sa faca vanzarea fara mine?
Bunurile mamei sunt dobandite in timul casatoriei cu tata. Actele de pamant, mostenire de la parintii ei au fost dobandite dupa revolutie cand era casatorita cu tata. Tata pretinde ca a vandut pamantul cand mama era bolnava.
Poate tata sa vanda pamnatul mamei fara sa aibe imputernicire de la primarie?
La fel si masina, e dobandita cand a fost casatorita dar sunt numai pe numele mamei.
Poate vinde tata masina dupa decesul mamei cand masina e numai pe numele mamei?
Succesiune
anicel
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati intr-o problema de succesiune:
Parintii mei au locuit intr-un apartament de 4 camere pana acum cativa ani cand mama a ... (vezi toată discuția)