avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata orelor suplimentare

Buna seara,
lucrez la receptia unui hotel avind un program de 12 ore la serviciu si 24 ore repaos. la sfirsitul lunii rezulta efectuarea a unor ore suplimentare ce nu ne sunt platite, mentionez ca nu se pot lua liber datorita faptului ca trebuie asigurata continuitatea turelor in cadrul unui serviciu permanent. Intrebind la resurse umnane ni se spune frecvent ca nu este legal a fi platite.
In baza carei legi se pot plati sau nu?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 10:57, 11 Septembrie 2014
buna ziua,

1) Codul Muncii - Titlul III "Timpul de munca si timpul de odihna" . Vedeti aici pentru detalii :
[ link extern ] /

2) din ceea ce inteleg de la dvs, dvs munciti in ture (asa-numitul program "12 cu 24"), astfel incat daca timpul de lucru saptamanal nu depaseste 48 de ore saptamanale cu tot cu orele suplimentare lucrate, este ok

zi buna!
Ultima modificare: Joi, 11 Septembrie 2014
Maria Munteanu, Avocat
@ miralu26

1. Orele de muncă suplimentară se compensează cu timp liber plătit acordat salariatului în următoarele 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora. Astfel, pentru orele de muncă efectuate suplimentar, salariatul va avea liber, însă va primi salariu ca și cum ar fi mers la muncă în perioada respectivă.

2. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut dmai sus in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute de lege, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

3. Art. 123 C.mun.
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

4. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
..
@miralu26

Cate ore suplimentare aveti la sfarsitul lunii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare patitul 2 patitul 2 Buna seara, Am niste intrebari referitoare la plata orelor suplimentare de catre angajator. Adica orele suplimentare din timpul saptamanii , orele ... (vezi toată discuția)
Ore lucrate peste program Aura G Aura G Buna ziua! Lucrez de mai bine de 8 luni la un privat. Programul in contract este de 8 ore pe zi, insa practic se lucreaza in ture de cate 12 ore. Este posibil ... (vezi toată discuția)
Zile libere andreeastef andreeastef BUNA ZIUA, LA CATE ZILE LIBERE AI DREPTUL LUNAR DACA LUCREZI 8 ORE PE ZI SI DOUA SAMBETE SI DUMINICI PE LUNA PROGRAM DE 12 ORE? VA MULTUMESC (vezi toată discuția)