avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu un copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu un copil

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri pentru situatia urmatoare:
Sunt casatorita de 4 ani. pe parcursul casatoriei am achizitionat o masina cu valoare foarte mica pe numele meu, iar sotul si-a inregistrat o alta masina dupa casatorie. Sotul are dinaintea casatoriei o garsoniera, iar eu tot dinanintea casatoriei un ap cu 2 camere. In rest s-au achizitionat diverse nimicuri, s-au facut niste imbunatatiri la garsoniera, dar nimic semnificativ la care puteam avea pretentii. Acum 1 an si 7 luni am nascut un baietel pe care il ingrijesc singura din 19 martie 2014. Pe perioada casatoriei sotul meu nu a avut un serviciu constant, acesta lucrand cu contracte de colaborare maxim 6 luni pe ani deoarece activeaza in mediul media. Au fost si perioade destul de lungi in care nu a avut activitate deloc. In urma neintelegerilor am hotarat ca e mai bine sa ne despartim decat sa crestem copilul intr-un mediu neprielnic copilul. Din 19 martie 2014 sotul meu si-a vizitat de 28 de ori. Nu a dorit sa participe la taierea motului copilului, desi a fost anuntat despre acest eveniment. De cele mai multe ori venea la insistentele mele motivand ca este ocupat desi nu are o ocupatie. In aceasta perioada nu a contribuit aproape deloc la cresterea copilului nici financiar nici fizic. Din data de 09.09.2014 sotul meu a plecat din Romania in America, fara sa ma informeze. Mi-a spus pe data de 04.09.2014 ca o sa plece din Romania undeva prin Europa sa incerce sa faca bani. Eu stau acasa cu copilul in concediul de creste copil pana la 2 ani. Urma zilele urmatoare sa divortam amiabil la notar, el spunand ca e clar ca, copilul ramane la mine, dar sincer nu pot avea incredere in vorbele lui deoarece acesta nu doreste o comunicare cistita intre 2 adulti.
Am marea rugaminte sa ma ajutati sa-mi spuneti cum pot divorta acum. Stiu ca pot depune la judecatorie cererea de divort, dar cum ramane cu custodia copilului, daca doresc sa scot copilul din tara (poate pe viitor intr-o excursie, etc.) stiu ca am nevoie de accordul lui. Toate bunurile din casa au fost achizitionate inaintea casatoriei si chiar daca au fost niste rate de platit la electrocasnice se poate dovedi printr-o fisa fiscala ca acesta nu avea venituri, acestea fiind platite de catre mine si cu ajutorul familiei mele. Va rog mult sa-mi spuneti care sunt toti pasii de urmat pentru a putea divorta si pastra copilul. El nu cred ca doreste custodia copilului deoarece implica responsabilitati si nu are venituri stabile si nici un spatiu locativ adecvat cum are copilul acum acasa. Din pacate nu doreste sa comunice cinstit, toate informatiile pe care mi le-a dat sunt eronate precum plecarea lui din Romania care probabil este pe o perioada de 6 luni.
Eu chiar doresc sa faca parte din viata copilului nostru deoare nu doresc sa aiba de suferit pe viitor copilul, dar nu stiu cat doreste el date fiind faptele lui.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 15:14, 11 Septembrie 2014
Cereti in instanta sa exercitati autoritatea parinteasca in mod exclusiv, insa nu cred ca aveti mari sanse sa o obtineti (data fiind varsta mica a copilului - adica nu prea v-ati lovit de situatii in care interesul copilului a fost prejudiciat de exercitarea autoritatii parintesti in comun, ca sa fie justificata cererea dvs ). Cel mai probabil, autoritatea parinteasca se va exercita in comun si veti avea nevoie de acordul tatalui la parasirea tarii.
Daca si cand nu-l obtineti puteti sa va adresati instantei pentru a cere suplinirea acordului. pentru fiecare caz in parte.
Cereti de asemenea ca domiciliul copilului sa se stabileasca la dvs - data fiind varsta mica a copilului si faptul ca sunteti persoana care se ocupa de cresterea copilului.
Cereti stabilirea unei pensii alimentare - probabil va fi raportata la venitul minim pe economie.
Probabil peste cativa ani (daca tatal isi pastreaza dezinteresul pentru copil) puteti obtine si exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv de catre dvs.

La notar puteti divorta doar daca sunteti de acord asupra tuturor aspectelor privitoare la copil, inclusiv autoritatea parinteasca exercitata in comun (adica vreau sa spun ca nu puteti obtine sa exercitati dvs singura autoritatea parinteasca la notar, chiar daca tatal este de acord).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divortul la notar cu minor Georgiana Trandafir Georgiana Trandafir Urmeaza sa divortam si avem o fetita minora. In cazul divortului la notar se poate cere dreptul total de decizie al mamei? Am inteles ca se poate doar custodie ... (vezi toată discuția)
Custodie totala in cazul unui minor rezultat in urma concubinajului cristina_2014 cristina_2014 Buna ziua, Tatal doreste sa imi cedeze custodia copilului in totalitate. Se poate face acest document la notar, astfel incat eu ca mama sa am custodia ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord elushk elushk Eu si sotul meu am decis sa divortam cat mai repede intr-un mod cat mai amiabil ,deci vom avea un divort de comun acord . Avem impreuna si o fetita care va ... (vezi toată discuția)