avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ

PENTRU A PUTEA BENEFICIA DE SOMAJ ESTE NECESAR UN STAGIU DE COTIZARE DE 12 LUNI IN ULTIMELE 24 LUNI .
DACA O PERSOANA ARE IN ULTIMELE 24 LUNI 2 LUNI LA UN ANGAJATOR SI 10 LUNI LA ALTUL,CU INTRERUPERE DE 3 LUNI INTRE STAGII,POATE BENEFICIA DE SOMAJ ? ESTE NECESAR CA PERSOANA SA FI LUCRAT 12 LUNI CONSECUTIV?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 10:13, 21 Mai 2009
Indemnizatia de somaj nu ii da angajatorul, deci indiferent ce i-a spu angajatorul, raspunsul corect vi l-a dat grace_r. Doar ca mai sunt si alte conditii care trebuie indeplinite, de exemplu cu ce articol din Legea 53/2003 isi face lichidarea.
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2009
Emese-Ibolya Tavaszi, Consultant fiscal
eseme a scris:

Indemnizatia de somaj nu ii da angajatorul, deci indiferent ce i-a spu angajatorul, raspunsul corect vi l-a dat grace_r. si pakos. Doar ca mai sunt si alte conditii care trebuie indeplinite, de exemplu cu ce articol din Legea 53/2003 isi face lichidarea.
Este necesar un stagiu de cotizare de 12 luni din ultimele 24 indiferent de numarul angajatorilor sau de perioade lucrate sau nu.
Dosarul depus va fi la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca in vederea aprobarii si stabilirii indemnizatiei de somaj. Angajatorul nu are nici un drept in a hotari daca o persoana va beneficia de indemnizatie de somaj sau nu.
1. Cred ca dupa raspunsurile de mai sus ati inteles ca angajatorul nu v-a dat informatioa corecta, nu este nevoie ca cele 12 luni sa fie consecutive!

2. Articolele care dau dreptul la indemnizatie de somaj sunt reglementate astfel:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (41) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;

Avand in vedere ca unii angajatori sunt tenatti sa faca presiuni pentru ca salariatii sa isi dea demisia sau sa plece cu acordul partilor, este posibil ca acea informatie gresita sa fie tocmai in acest scop.
Asta se intampla deorece daca va desfiinta postul pentru a inceta contractul cu art 65(1) (care da dreptul la somaj) va trebui sa va acorde:
- 20 ziel lucratoare de preaviz
- cel putin 1 salariu compensatoriu conform CCMUN, daca nu sunt reglementate mai multe la nivel de CCM pe ramura sau pe unitate (de exemplu in ramura comert sunt reglementate 2 salarii compensatorii)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la somaj ContSters155784 ContSters155784 Buna ziua! Am si eu o nelamurire in privinta dreptului la somaj. Lucrez la o firma din 7 mai anul acesta si patronii au hotarat sa inchida firma pe motive ... (vezi toată discuția)
Despre somaj elenabucataru elenabucataru Buna ziua, Va rog foarte frumos sa ma ajutati intr-o problema.Sunt angajata la o firma din 11 aprilie 2013 iar din cauza dificultatilor economice este foarte ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj? lolly7 lolly7 Buna seara, am o dilema, as vrea sa stiu,daca am dreptul la somaj? -din 08.03.2011 - 07.03.2012 am fost in somaj -Am gasit un nou loc de munca, dar din ... (vezi toată discuția)