Sunt PFA și am colaborat cu o companie căreia i-am emis 2 facturi lunile trecute care încă nu au fost achitate. Din diverse motive, vreau să închid acest PFA în următoarea săptămână și să deschid un altul, pe alt domeniu de activitate și în altă contabilitate (din sistem real în normă pe venit). Ideea e că pe PFA-ul actual urmează să încasez, conform promisiunilor beneficiarului, la începutul lunii octombrie sumele pt cele 2 facturi, moment în care PFA-ul ar trebui să fie deja desființat.
Care sunt implicațiile în acest caz?
Mă gândeam să forțez cumva beneficiarul să facă plata până la desființarea PFA-ului astfel încât să nu existe probleme ulterior cu ANAF-ul. Însă îmi e teamă să găsească în felul acesta motiv și să nu mai vrea să efectueze plata niciodată. Ar fi susținut prin lege?
Off topic: Pot să fac schimbarea activității și în același timp să trec pe normă pe venit fără să fie necesară desființarea PFA-ului actual, respectiv înfiițarea unuia nou?
Modificarea sitemului de impozitare de la norma pe venit la sistem real se poate face oricand. Invers insa, adica de la real la norma se poate face incepand cu 01.01. al anului urmator implinirii a 2 ani de la inregistrarea optiunii de a plati impozit in sistem real.
Exemplu: PFA care a optat pentru impozitare in sistem real la 25.09.2012, va putea schimba in impozitare pe baza de norma de venit incepand cu 01.01.2015, depunand la organul fiscal competent declaratia 220 in perioada 01-31.01.2015.
Mulțumesc frumos pentru răspuns, drept urmare, radierea PFA-ului inițial în sistem real și înființarea unui altui PFA în normă pe venit este necesară în cazul meu.
Cu toate acestea, am nevoie, vă rog mult, de un răspuns legat de încasarea după radierea PFA-ului în condițiile în care la efectuarea plății CUI-ul corespunzător practic nu va mai exista ca fiind valid, poate chiar nici conturile notate în contractul de prestări servicii.
Există riscul ca beneficiarul să nu mai vrea să efectueze plata?
În ce măsură în poate afecta pe acesta neplata facturilor până la radierea PFA-ului în condițiile în care eu am adăugat deja toate facturile emise și primite, chitanțe etc în registrele de contabilitate pt care am achitat taxe și impozite?
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.