Buna ziua ,
Platesc intretinere baiatului de la data divortului in fiecare luna. In ultimii anii am platit 200 lei sau mai mult, dupa posibilitati. Asta benevol pt ca hotararea judecatoreasca era o suma mult mai mica. Acum castig cu totul cam 1300 lei /luna. Stiu ca nu este 1/4 din venit dar nu am putut mai mult. M-am recasatorit, sotia castiga 500 si locuim intr-o garsoniera . Fiul a devenit major, este student si este revoltat ca primeste o suma asa de mica. El locuiesteintr-o casa mare de 300 mp, cu mama lui , care castiga mult mai bine ( peste 2400) si ii place sa traiasca la un nivel mai ridicat . Imbracaminte scumpa, restaurante, vacante in strainatate ceea ce eu nu am putut si nu pot sa imi permit. (in vacanta se plictiseste in loc sa lucreze undeva)
In aceasta situatie vreau sa intreb cat de corecta este pretentia fiului la 1/4 din venit ?
multumesc
in hotararea de divort dvs. sunteti obligat la plata pensiei de intretinere minor pana cand acesta implineste 18 ani sau pana la finalizarea studiilor?
dvs. sunteti obligat sa platiti strict suma din hotararea judecatoreasca, pe perioada cuprinsa in respectiva hotarare.
in cazul in care fiul doreste o suma mai mare de bani va trebui sa va actioneze in judecata pentru o recalculare a pensiei de intretinere pe perioada studiilor, dar cel mult pana la implinirea varstei de 25 de ani.
atat timp cat nu exista o hotarare judecatoreasca in acest sens, aveti obligatia sa respectati prevederile hotararii de divort.
Pana la 18 ani era hotararea, dar acum e student si are nevoie de sustinere pana prinde la salar. In hotarare scria 300.000 lei vechi cand salariul era 1170000 (cam 25/%) si am tinut cont de aceasta proportie, odata cu schimbarile aparute
Daca nu ii convine cat ii dati, sa va dea in judecata. 1/4 e maxim cat ar putea fixa instanta, insa poate tine cont de situatia dvs.
Sotia de ce castiga 500 de lei, e bolnava, are program redus ?
Depinde cat de mult doriti sa va dea in judecata, sa mentineti relatiile cu el, sa platiti avocat si/sau executor...
Facand un calcul simplu, dv. si sotia va intretineti fiecare cu 800 de lei pe luna; comparand, indiferent ca exista fite sau nu, ii dati fiului cam un sfert... nu spun ca viata nu e grea si ca nu e dificil, nu stiu nici ce cheltuieli aveti, va spun cum suna ce ati aratat dv., in cifre.
Depinde si ce relatie ati avut cu el pana acum si cat de prezent ati fost in viata lui; copiii crescuti fara tata o parte buna din viata lor se angajeaza mai greu, accepta raspunderi mai greu.
Varsta maxima de primit pensie de intretinere pentru major e 26 de ani.