avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere copil

buna ziua,
am si eu o intrebare care sunt convinsa ca s-a regasit in aceste forum-uri de multe ori.
Sunt divortata de multi ani de zile, copilul meu are 19 ani jumatate, acum a terminat clasa a 12-a urmand sa sustina probele de bacalaureat. Anul trecut fostul sot si-a facut socoteala ca implinise 18 ani, ca atare a intenat proces de sistare a pensiei alimentare. Copilul a venit cu adeverinta scolara cum ca inca frecventeaza cursurile liceului, pensia a continuat ( evident cu vociferari din partea fostului sot )
Ce vreau sa intreb este: ce spune legea? Copilul meu are dreptul sa primeasca in continuare pensie alimentara? ( teoretic este in continuare elev, chiar daca in vacanta si in examene ). Dupa ce incheie bacalaureatul si se inscrie la o facultate PRIVATA mai primeste pensie? Nu vorbesc de cazul in care se va angaja ( lucru pe care nu-l va face prea curand )

Multumesc si astept cu interes un raspuns!
Pensia de intretinere este datorata pana la majoratul copilului. Insa, daca acesta decide sa dea admitere intr-o institutie de invatamant superior, va continua sa primeasca pensia de intretinere pana la finalizarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani. Pensia trebuie platita indiferent de forma de invatamant frecventata de copil.
Daca este la o facultate privata cursuri zi sau frecventa redusa primeste pensie dupa ce demonstreaza ca intradevar este inscris la facultate(adeverinta de student,carnet de student)....actiunea in Instanta trebuie sa o introduca fiul dumneavoastra!
daca copilul devine student nu conteaza ca este la stat sau la particular primeste pensia de intretinere pana termina scoala, dar nu mai mult de 25 de ani.
Multumesc pentru raspuns.
Sigur, va demonstra cu acte doveditoare ( carnet student, adeverinta student si altele daca e nevoie )
Multumesc inca o data
Daca va e teama ca tatal sa nu intrerupa pensia pe vacanta de vara, puteti introduce actiune de marire pensie, ea se va judeca in toamna, cand va puteti preciza actiuena in sensul mentinerii sumei actuale sau chiar renunta la ea, pentru ca deja fiul (nu mai pot sa-i spun copilul) va avea deja actele doveditoare ca invata in continuare.
Astfel, nu va pierde nimic, iar ceea ce va face fiul in toamna va depinde de modul in care se comporta tatal pe vara: daca plateste sau nu.

E indicat sa nu fie student la FF sau IDD. Daca lucreaza la negru si tatal afla, iar pot fi probleme cu intreruperea pensiei.

Pensia se datoreaza pana la maxim 26 de ani, nu 25... Cam mult, daca e sa dau o parere personala... caci daca nu te angajezi pe la 20-21, iti gasesti serviciu mai prost ulterior. Angajatorii apreciaza potentialii angajati care isi asuma raspunderi devreme in viata.
Asta ca o paranteza...

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere copil elena13 elena13 Buna ziua.Sunt divortata si copilul meu implineste luna asta 18 ani.Deja pensia de intretinere a venit redusa in aceasta luna.Baiatul este in clasa a xii.Ce ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara si dupa majoratul copilului cat timp acesta este inca la scoala YES YES Fica mea mai mare a implinit in iunie 18 ani si mai are de studiat inca 3 ani la liceu si probabil daca va dori,mai departe la colegiu sau universitate 3 sau 4 ... (vezi toată discuția)
Intrerupere acordare pensie alimentara de intretinere angela0011 angela0011 Buna dimineata ! Care este procedura pentru intrerupere acordare pensie intretinere tinandu-se cont ca facultatea este de 3 ani iar anul universitar se ... (vezi toată discuția)