avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale lnchidere firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

lnchidere firma

Am un SRL infiintat de sot (sotul a decedat in 2011). Eu aveam 30 parti sociale, iar el 20. In urma decesului, s-au impartit cele 20 parti sociale astfel:
-5 mi-au revenit mie;
-cate 5 celor doi copii (majori) ai sotului dintr-o casatorie anterioara;
-5 copilului meu si al sotului care este minor.
Cum procedez sa scap de firma, avand in vedere ca exista un minor si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez? Firma a fost infiintata in Suceava; nu am datorii la fisc; am inchis punctual de lucru din Marginea si am predat casa de marcat pentru ca eu m-am mutat acasa la mine in Prahova.
Cel mai recent răspuns: marina250050 , utilizator 15:29, 12 Septembrie 2014
Stimata doamna,

Daca in actul constitutiv nu se prevede altfel, aveti de ales intre a continua societatea cu succesorii sau a nu accepta intrarea succesorilor in societate.

Dumneavoastra, in calitate de asociat ramas unic in urma decesului celuilalt asociat, dat fiind ca intentionati inchiderea (dizolvarea si lichidarea voluntara) societatii, consider ca este preferabil sa nu acceptati intrarea in societate a succesorilor, facand plata partilor sociale ce revin fiecarui succesor, conform ultimului bilant contabil aprobat.

Veti putea efectua aceasta procedura numai dupa deschiderea succesiunii (presupun ca s-a indeplinit deja aceasta etapa). Se depune la registrul comertului certificatul de deces si certificatele de mostenitori, dovezile efectuarii platii aferente partilor sociale detinute de fiecare si documentele aferente transformarii societatii in SRL cu asociat unic.

Apoi se vor demara procedurile pentru dizolvarea si lichidarea voluntara a societatii.

Succes!
Nu ati luat in calcul ca este un minor. Legal, cum pot sa-l exclud pe minor, sa nu-l mai trec pe Actul constitutiv? Trebuie sa cer Autoritatii tutelare numirea unui curator pt minor sau nu mai e cazul? Nu cunosc legile actuale in ceea ce priveste administrarea bunurilor dobandite de un minor
Am luat in calcul atat faptul ca este minor (sub 14 ani, presupun), cat si faptul ca sunteti parintele lui ramas in viata, adica faptul ca este sub autoritatea parinteasca a asociatului care va hotari continuarea societatii sub forma de SRL cu asociat unic... Nu veti trece in actul constitutiv, daca luati in calcul raspunsul meu, pe niciunul dintre succesorii defunctului asociat. Autoritatea tutelara intervine numai daca dvs ati fi decazuta din drepturile parintesti (nu am plecat de la premiza aceasta, pentru ca nu pot citi mai mult decat ati scris).

Nu complicati situatia cu astfel de ipoteze. Situatia din punct de vedere al societatii, nu este atat de dificila.

Sper ca am reusit sa clarific.

Toate cele bune!
Multumesc pentru sfat. Va intrebasem acest lucru pt. ca am fost la notar in Ploiesti, dupa ce am facut succesiunea. Acesta a cerut Autoritatii tutelare sa-si dea acceptul ca minorul sa fie despagubit cu contravaloarea partilor sociale si sa fie scos din firma. Autorit. tut. din Ploiesti a dat un raspuns evaziv din care reiese ca minorul tb trecut pe actul constitutiv si pentru orice tranzactie care o voi face pe firma sa cer numirea unui curator, ceea ce este absurd, avand in vedere ca firma e la Suceava. Am fost cu toate documentele la dna Direct. a Camerei de comert din Suceava, in vederea schimbarii actului constitutiv si nu mi le-a primit.
In acest caz, poate ar fi util sa vedem documentele.

Daca doriti o opinie concreta pe subiect, puteti transmite documentele pentru analiza (scanate) pe mailul Legal to Business: office@legaltobusiness.com, sa vedem ce a determinat-o pe d-na director VARTIC sa va refuze inregistrarea.

Alte discuții în legătură

Lichidare srl av_gabitza av_gabitza Buna ziua, am o situatie cel putin ciudata la prima vedere. asociat unic din srl decedeaza. 3 succesori accepta mostenirea pur si simplu, astfel ca in ... (vezi toată discuția)
Modificare srl cu 2 asociati in srl cu asociat unic LaurentiuCC LaurentiuCC Buna ziua, Va rog sa ma indrumati in urmatoarea situatie. Eu si sotia mea am infiintat un SRL cu 2 asociati. Sotia a decedat iar partile sociale au fost ... (vezi toată discuția)
Deti un srl, in caz de deces copii pot sa conduca srl-ul mai departe? iioanar iioanar deti un srl, in caz de deces copii pot sa conduca srl-ul mai departe? Care este baza legala care prevede asa ceva sau in ce conditii? Va multumesc (vezi toată discuția)