avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale inchiriere apartament proprietate srl
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

inchiriere apartament proprietate srl

Aş dori să ştiu daca pot închiria unei persoane fizice un apartament care este proprietatea unui srl . Apartamentul nu este nici sediu social ,nici punct de lucru, acesta fiind cu destinaţie locuinţă. Menţionez ca este luat prin credit ipotecar.
Cel mai recent răspuns: Legal to Business , Consilier juridic 10:23, 14 Septembrie 2014
Va rog , daca puteţi să mă mai ajutaţi cu ceva. Ar fi valabil ceea ce mi-aţi spus cu realizarea unui contract de comodat si în situaţia în care acest apartament ar fi sediul social al firmei ( fără activitate) sau numai in situaţia în care el a fost cumpărat cu destinatie de locuit? Mulţumesc.
trandafir2 a scris:

LegalToBusiness a scris:

Aveti insa posibilitatea de a ceda gratuit folosinta (prin contract de comodat) unei alte persoane fizice / juridice car, la randul ei, sa poata incheia un contract de inchiriere.

Din punctul de vedere al meu, al codului fiscal si a practici fiscale a organelor de control, societatile comerciale se infiinteaza in scopul de a obtine profit si nu in scopuri caritabile, fapt pentru care contratul de imprumut cu titlu gratuit (comodatul) nu are ce cauta in situatia de fata. In scopuri caritabile se infiinteaza alte entitati, care (invers de data asta) nu sunt destinate profitului personal.


Sunt intrutotul de acord cu caracterul lucrativ al activitatii societatilor. Cunosc aceasta viziune a organelor de control din practica, insa situatia de fata nu este una de tipul celei care sa impuna recalificarea contractului de catre organele fiscale, cand, de exemplu, o societate din grup cedeaza prin comodat folosinta asupra unui imobil al sau, unei alte societati din grup. Aici organele fiscale vor recalifica contractul in contract de imprumut in mod retroactiv si cu toate consecintele ce decurg de aici.

In situatia de fata, organele de control ale ANAF nu pot recalifica un astfel de contract pentru ca recalificandu-l ar aduce incasari din activitati pe care societatea nu are dreptul sa le desfasoare, activitatea societatii fiind reglementata de actul normativ indicat. Cu alte cuvinte o institutie publica cu atributiuni in aplicarea legii ar duce activitatea societatii in afara legii, ceea ce este inadmisibil.
razvanbuzu a scris:

Va rog , daca puteţi să mă mai ajutaţi cu ceva. Ar fi valabil ceea ce mi-aţi spus cu realizarea unui contract de comodat si în situaţia în care acest apartament ar fi sediul social al firmei ( fără activitate) sau numai in situaţia în care el a fost cumpărat cu destinatie de locuit? Mulţumesc.


Faptul ca apartamentul a fost cumparat cu destinatia de locuinta nu impiedica transformarea destinatiei in parte sau in intregime, cu respectarea prevederilor legale.

Incheierea unui contract de comodat avand ca obiect sediul social la care societatea nu desfasoara activitati, intre societate si o persoana fizica cu scopul celei din urma de a locui acolo, nu ridica nicio problema din punctul meu de vedere si date fiind informatiile furnizate mai sus, exceptand o eventuala interdictie de cedare a folosintei fara acordul prealabil expres din partea bancii, impusa prin contractul de ipoteca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract inchiriere dragosh2013 dragosh2013 Firma noastra este un SRL cu cod CAEN 8623 servicii stomatologice. Acest SRL detine un spatiu comercial pe care doreste sa il inchirieze legal cu contract ... (vezi toată discuția)
Srl avand ca obiect 8621 si 8623 caen luticus luticus Analizand modul in care un medic generalist poate infiinta un SRL servicii medicale cod 8621 se specifica ca activitatea este unica si nu poate fi cuplata cu ... (vezi toată discuția)
Activitati de comert la cmi stomatologic elicoidal elicoidal un cabinet stomatologic, CAEN 8623, ce trebuie sa faca ca sa vanda la receptie produse stomatologice ?la registru comertului, la administratie? care sunt ... (vezi toată discuția)