avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1555 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva la o clinica medicala
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva la o clinica medicala

clinica medicala a depasit plafonul de platitor de TVA pentru activitatea medicala in acelasi timp exista un contract de inchiriere incheiat intre clinica si un srl cu un venit lunar 50 lei/luna pentru clinica.Pentru activitatea medicala este scutita de TVA dar pentru contractul de inchiriere trebuie sa se declare platitoare de TVA?
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 11:22, 15 Septembrie 2014
Si activitatea de inchiriere este scutita de T.V.A.

In Codul fiscal, referitor la T.V.A., avem:



ART. 141 Scutiri pentru operaţiuni din interiorul ţării

[...]

(2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:

[...]

e) arendarea, concesionarea, închirierea şi leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct şi superficia, cu plată, pe o anumită perioadă. Fac excepţie următoarele operaţiuni:
1. operaţiunile de cazare care sunt efectuate în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
2. închirierea de spaţii sau locaţii pentru parcarea autovehiculelor;
3. închirierea utilajelor şi a maşinilor fixate definitiv în bunuri imobile;
4. închirierea seifurilor;

multumesc mult,greseala este a mea nu am interpretat bine codul fiscal.
Inchirierea este o operatiune scutita de TVA, daca nu cumva ati notificat organelor fiscale competente ca doriti taxarea acestei operatiuni, deorece art. 141, alin. (3) prevede ca:

"(3) Orice persoană impozabilă poate opta pentru taxarea operaţiunilor prevăzute la alin. (2) lit. e) şi f), în condiţiile stabilite prin norme "

Doresc sa adaug ca in cazul in care ramaneti fara TVA pentru veniturile din chirii veti avea obligatia sa calculati pro-rata pentru ca vorbim de venituri scutite fara drept de deducere. In cazul in care veti opta sa taxati aceste venituri nu veti mai avea legatura cu pro-rata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare cursuri de formare profesionala anansc83 anansc83 Buna ziua, Furnizorul de formare profesionala \"A\" din RO are cod CAEN 8559 neplatitor de TVA, fiind autorizat de CNFPA, iar beneficiarul cursurilor este ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare-chirie serbanramona82 serbanramona82 Societatea X, in calitate de proprietar, pune la dispozitie soc Y, un spatiu de 5mp, in care soc y va desfasura activitati de jocuri si noroc. Este vorba ... (vezi toată discuția)
Prorata florentyna florentyna am si eu o intrebare.. sunt pj platitoare de tva si vreau sa vand o cladire, aceasta operatiune este scutita de tva conf art.140 alin 2 lit f dar trebuie ... (vezi toată discuția)