Buna ziua,
am 51 ani si sunt salariat la o mare companie privata din Galati.In urma cu un an mi-am dat seama ca am probleme la un san, am mers la un cabinet particular f.bun din orasul meu si mi s-a recomandat operatie dar si alte investigatii la Bucuresti. Dupa o luna, am mers la Bucuresti(la Institutul Oncologic), mi s-a dat un tratament si sa vin la control dupa 3 luni(concluzia si aici a fost ca va fi nevoie de operatie); dupa 3 luni am revenit la control la Bucuresti unde recomandarea finala a fost operatie oricand ma hotarasc eu. Da, am hotarat sa ma operez dar mi-am zis ca vreau sa fac aceasta operatie la Cluj. Intotdeauna am considerat ca voi merge la Cluj pentru probleme de acest gen de sanatate. Acum alesesem Bucurestiul pentru ca eram inca in stare de soc ca sunt suspecta de o tumora si am ales sa merg mai aproape. Dupa alte 3 luni am plecat la Cluj, pregatita sa raman pentru operatie daca se va hotari acest lucru. Aici mi s-a spus ca deocamdata nu este cazul de operatie, mi-a fost anulat si tratamentul dat de la Bucuresti si mi s-a spus sa vin in noiembrie(in primul rand pentru ca atunci se implineste un an de la ultima mea mamografie si pentru ca din cele 3 ecografii facute de mine situatia nu pare a fi inca ingrijoratoare). In noiembrie voi merge din nou la Cluj. Nu tineam sa va plictisesc cu aceste detalii dar vroiam sa ma fac mai bine inteleasa pt.ceea ce vreau sa intreb.
Pentru toate aceste drumuri facute la Bucuresti si la Cluj eu mi-am luat zile din concediul meu de odihna. Pentru astfel de situatii se poate acorda concediu medical si daca da cine trebuie sa-l acorde, cui trebuie sa-l cer? Nu incerc sa fug de munca, ultimul concediu medical l-am avut acum mai mult de 20 ani si asta pt.ca am avut oreion. Nu stiu daca am postat unde trebuie, imi cer scuze daca am deranjat. Daca se poate un raspuns, un sfat.
Multumesc!
Din pacate nu se acorda concediu medical pentru deplasari, fie ele si la medici specialisti din alte orase.
Daca in concediul medical veti face deplasari in alta localitate si veti fi verificata (binevoitori se gasesc peste tot!), riscati sa pierdeti indemnizatia de concediu medical si nu numai.
Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:
ART. 81
(1) Asiguraţii au obligaţia de a înştiinţa plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate privind apariţia stãrii de incapacitate temporarã de muncã şi privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţioneazã acesta, în termen de 24 ore de la data acordãrii concediului medical. În situaţia în care apariţia stãrii de incapacitate temporarã de muncã a intervenit în zilele declarate nelucrãtoare, asiguraţii au obligaţia de a înştiinţa plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în prima zi lucrãtoare. (2) Asiguraţii au obligaţia sã completeze şi sã depunã la medicul prescriptor o declaraţie pe propria rãspundere conform modelului prevãzut în anexa nr. 4.
(3) Medicii prescriptori au obligaţia ca în declaraţia prevãzutã la alin. (2), la rubrica «Observaţiile medicului prescriptor», sã precizeze, dacã este cazul, recomandãrile legate de procesul de recuperare şi dacã este necesarã efectuarea de tratamente de specialitate, analize paraclinice sau alte proceduri medicale.
(4) Medicii prescriptori au obligaţia ca la solicitarea plãtitorilor de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate sã punã la dispoziţia acestora o copie a declaraţiei prevãzute la alin. (2) «Conformã cu originalul».
(5) Obligaţia prevãzutã la alin. (4) se duce la îndeplinire de cãtre medicul prescriptor numai în baza unei împuterniciri date de conducãtorul unitãţii plãtitoare.
(6) Angajatorii au obligaţia sã transmitã casei de asigurãri sociale de sãnãtate, în termen de maximum 6 zile de la data la care au fost înştiinţaţi cu privire la apariţia stãrii de incapacitate temporarã de muncã, lista persoanelor angajate aflate în incapacitate temporarã de muncã, precum şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţioneazã acesta şi declaraţia prevãzutã la alin (2), dacã au solicitat-o. (7) Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporarã de muncã la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicatã se poate efectua numai în intervalul orar 8,00-11,00, 12:00-17:00, 18:00-20:00, prilej cu care se va încheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei şi de asigurat, conform modelului prevãzut în anexa nr. 5.
(8) Procesul-verbal prevãzut la alin. (7) poate fi contestat în termen de 30 de zile de la data comunicãrii, la sediul plãtitorului de indemnizaţii, acesta având obligaţia de a rãspunde în maximum 30 de zile de la data înregistrãrii contestaţiei.
(9) Controlul privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical, în condiţiile Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se realizeazã pe baza unei metodologii elaborate de CNAS în termen de 60 de zile şi care va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ANEXA 16
DECLARAŢIE
Subsemnatul/a, ......... angajat(ã) al/a ........, cu sediul ..........., cetãţean ........, nãscut(ã) la data de ........, în localitatea ....../(se va specifica adresa angajatorului)......, domiciliat(ã) în ......., str. ....... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., sectorul/judeţul ....., posesor(oare) al/a ....., seria ... nr. ...., eliberat(ã) de ......... la data de ........, cod numeric personal ........., cunoscând dispoziţiile art. 292 din Codul penal cu privire la falsul în declaraţii, declar pe propria rãspundere urmãtoarele:
Pe perioada valabilitãţii concediului medical seria ........ nr. ....., acordat în data de ........., voi locui la adresa de resedinţã din:
Str. ........ nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., sectorul/judeţul ......................
Prin prezenta declar cã sunt de acord cu urmãtoarele condiţii de eliberare a concediului medical:
- sã anunţ angajatorul/plãtitorul de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate cu privire la incapacitatea temporarã de muncã, precum şi datele medicului care a eliberat certificatul de concediu medical, în primele 24 de ore de la obţinerea acestuia, sau în situaţia în care apariţia stãrii de incapacitate temporarã de muncã a intervenit în zilele declarate nelucrãtoare, sã anunţ angajatorul/plãtitorul de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în prima zi lucrãtoare;
- sã menţionez adresa de reşedinţã pentru perioada concediului medical;
- sã fiu prezent la adresa de reşedinţã indicatã pe toatã perioada concediului medical, cu excepţia situaţiilor justificate cu documente medicale pentru efectuarea de tratamente de specialitate, analize paraclinice sau alte proceduri medicale;
- pe durata valabilitãţii concediului medical pot fi vizitat la adresa indicatã, în intervalele orare 08,00-11,00; 12,00-17,00 şi 18,00-20,00, de persoanele abilitate, desemnate în conformitate cu legislaţia în vigoare, obligându-mã sã mã legitimez.
În cazul nerespectãrii acestor condiţii, voi suporta rigorile legislaţiei în vigoare.
Doamna ana cer, multumesc pentru informatiile oferite! Nu stiu daca are vreo importanta sa adaug ca am facut aceste deplasari la medici specialisti din alte orase avand trimitere de la medicul de familie. Probabil ca acest aspect nu schimba cu nimic datele problemei. Am sa ma rog pentru sanatatea mea si a familiei mele. Sanatate si d-voastra!
Raspunsul era bun, dvs nu l-ati inteles. In toate cazurile doar medicul hotaraste daca va elibereaza sau nu un conced medical.....indiferent de ce sfaturi primiti pe forum.
Va doresc multa sanatate.