Care este modalitatea de calcul a sumei aferente perioadei de concediu medical?
In luna august am suferit o interventie chirurgicala in regim de urgenta.
Din luna ianuarie pana in luna iulie am fost incadrata, cu contracte de munca etc la doi angajatori diferiti, cu norma intreaga, respectiv jumatate de norma. Din luna iulie am continuat la cel de-al doilea angajator, cu norma intreaga, intrerupand contractul de munca cu primul angajator.
Zilele trecute am aflat, cu stupoare, ca pentru perioada de concediu medical (12 zile, jumatate din luna august), in contextul in care au nu am avut niciodata zile de concediu medical si am fost operata de urgenta, nu pot sa imi iau salariu integral.
Daca mi-am platit contributiile, de ce? Si unde ar trebui sa ma adresez?
Multumesc anticipat!
CM se calculeaza separat, la fiecare angajator. Daca in luna august aveati doar un singur CIM doar de la acel angajator veti beneficia de indemnizatie de incap temp de munca.
Deci nu beneficiati de salariu ci de indemnizatie de incap temp de munca, care se calc in functie de codul bolii inscrise pe certificat.
Indemnizatia pentru concedii medicale se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute realizate in cele 6 luni anterioare
- se aduna numarul de zile lucrate in cele 6 luni (zilele lucratoare din luna, fara concedii fara plata, absente nemotivate)
- se calculeaza media zilnica prin impartirea total venituri / total zile (cu 2 zecimale)
- indemnizatia = media zilnica x nr.zile lucratoare incluse in perioada de pe certificatul medical x procentul stabilit in functie de codul de indemnizatie (le gasiti pe versoul certificatului)
Acest calcul este facut de fiecare angajator in parte, cu veniturile realizate de dvs. la firma respectiva. Intrucat in luna august ati incetat unul dintre contractele de munca, atunci veti beneficia de indemnizatie doar de la angajatorul actual.
Daca precizati ce venituri ati avut in cele 6 luni anterioare, plus datele de pe certificatele medicale din august (perioada, cod indemnizatie), va pot face un calcul.