avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donare sau testament?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donare sau testament?

Buna ziua

Doresc sa fiu pus la curent si sa rezolv urmatoarea problema:
-am o bunica care doreste sa imi faca acte la o casa si terenul de la tara si nu stim unde sa mergem si ce act sa facem, de donatie sau testament?

Problema consta in faptul ca bunica mea nu are acte pe aceea casa deoarece acum 55 ani nu se faceau contracte de vanzare cumparare,au facut doar o hartie scrisa de mana pe care nu o mai are.Dar taxele si impozitele la primarie le-a platit in decursul acestor ani.
Am deschis proces ptr dezbaterea mostenirii in 2008 deoarece bunicul meu a murit in 2006 dar procesul nu s-a finalizat deoarece am refuzat sa replatim o taxa ptr expertiza ,deoarece expertul a gresit cotele.
Bunica mea are 3 copii dintre care 2 accepta sa se faca acte pe numele meu si unul nu.
Ce acte sau ce contract pot face ptr a nu avea probleme pe viitor si dupa moartea ei?Doresc sa fiu indrumat spre pasii ce trebuie sa-iurmez.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 10:30, 15 Septembrie 2014
Nu va poate face donatie daca nu are acte.
Sa va faca testament.
Trebuie deschis proces pt acte.
Si testamentul poate fi supus reductiunii pentru ca bunica mai are si alti ostenitori rzervatari in afara de tatal dvs.
Obtineti hotarare judecatoreasca pt imobil, intabulati si incheiati contract de intretinere cu bunica. Prestati intretinerea, pastrati toate chitantele si facturile doveditoare pt intretinere .
Se poate redeschide procesul doar ptr casa fara teren? Testamentu se poate ataca doar de 1 sg persoana adica fi bunicii?Mai trebuies acte de la tribunal?
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
valyvlt, utilizator
Intai trebuie sa aveti acte pe casa si teren. Asta inseamna sa aveti fie act autentic la notar, fie hotarare judecatoreasca.
Testamentul ca si donatia este o liberalitate si este supusa reductiunii la decesul bunicii de catre mostenitorii ei rezervatari. Adica de fii dansei.
Ca sa va faca acte trebuie sa deschida proces.
Procesul poate dura mult timp.
Mostenitorii pot continua procesul chiar daca reclamantul decedeaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la mostenire brandoza2004 brandoza2004 buna ziua,bunica e dec de 2 anii au mai ramas ca mostenitorii de drept bunicul si 2 fice..una nu vrea sa deschida succesiunea pana nu moare bunicul,eu ca ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)
Mostenire pentru doar unul dintre succesibili cezarpoenaru cezarpoenaru am o intrebare si as dori cateva lamuriri.bunica mea este in viata si ar dori sa lase mamei mele mostenire,casa pamintul etc.MENTIONEZ ca mama mea a avut o ... (vezi toată discuția)