Buna ziua,
Matusa unei prietene are un apartament in care nu sta nimeni (istorie foarte neplacuta cu niste chiriasi) si ar fi dispusa sa ma lase sa stau in apartament fara chirie, cu conditia sa achit toate cheltuielile de intretinere si am grija de casa. Este tentant, insa mi-e teama de eventualele probleme. Este obligatoriu sa semnam un contract de inchiriere? Care ar fi statutul meu daca nu semnam un contract? Ma refer si la situatia in care as fi nevoita sa sun la politie pentru vecini iubitori de distractie galagioasa, as avea acest drept daca nu am un contract de inchiriere sau un act de proprietate?
Buna ziua!
In momentul in care ati realizat acordul de vointa, ati incheiat un contract. Forma scrisa a contractului de inchiriere nu este obligatorie pentru incheierea valabila a acestuia, dar o sa fie nevoie...pe unde o sa aveti nevoie (de exemplu, pentru obtinerea vizei de flotant)
Din ce ati comunicat inteleg ca totusi vorbim de un contract cu titlu gratuit, caz in care va recomand sa semnati (sub semnatura privata) un contract de comodat, in care sa mentionati durata, faptul ca nu se plateste chirie, obligatia dumneavoastra de a achita utilitatile precum si termenul de notificare pentru eliberarea spatiului in cazul denuntarii contractului inainte de termen.
Acest aspect o sa aduca un plus de conform in relatia cu Asociatia de proprietari, de exemplu...
Va multumesc pentru raspuns! Voi discuta cu proprietara pentru un contract de comodat (presupun ca se gasesc modele pe internet).
In ceea ce priveste viza de flotant: nu as dori sa schimb adresa din buletin. Este ilegal sa locuiesc la o adresa pentru care nu am viza de flotant?
Buna ziua din nou!
Da, in mod cert gasiti modele de contract de comodat pe internet.
Viza de flotant NU inseamna schimbarea adresei de domiciliu, consemnata in cartea de identitate.
Cu privire la neplacerile ce pot sa apara in cazul neindeplinirii anumitor formalitati cu privire la inregistrarea noii adrese de resedinta, mentionez prevederile art 39 din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 97 din 14 iulie 2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români*) - Republicata, a caror nerespectare constituie contraventie si se pedepseste cu amenda intre 40 si 80 de lei:
"Art. 39
(1)Persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa sunt obligate să ceară înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă în termen de 15 zile de la mutare.
(2)Persoanele care locuiesc în imobil sunt obligate să prezinte actul de identitate responsabilului cărţii de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cărţii de imobil."
Chirias
Liana21
Va rog sa-mi spuneti, daca un chirias care a locuit intr-un apartament inchiriat mai mult de doi ani are dreptul sa solicite proprietarului sa faca demersurile ... (vezi toată discuția)