avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune

Buna ziua
Va rog mult sa ma ajutati cu urmatoarea problema:
Detin o casa impreuna cu inca doi coproprietari si vreau sa ies din indiviziune. Din cauza certurilor vom ajunge in instanta, pentru ca unul din coproprietari nu vrea sa vanda si sa impartim banii. In cazul in care instanta il va obliga la plata unei sulte asta va insemna ca va fi silit sa o vanda? Cu sentinta definitiva de obligare la plata sultei ma pot adresa unui executor care poate scoate casa la licitatie? Daca da, sa zicem ca se gaseste un cumparator, ce se poate face daca cel care nu vrea sa vanda nu vine sa semneze actele de vanzare-cumparare. Poate fi silit in vreun fel? As vrea sa stiu aceste detalii deoarece am auzit ca taxa de timbru este foarte mare si mi-e teama ca nu ma voi alege decat cu o sentinta definitiva(cum ca trebuie sa primesc niste bani) si nu o sa pot face nimic cu ea.
Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: alexusbr , utilizator 14:32, 15 Septembrie 2014
In cazul in care instanta il va obliga la plata unei sulte asta va insemna ca va fi silit sa o vanda?nR-Nu inseamna ca va fi silit sa o vanda ci ca este obligat sa plateasca o suma de bani reprezentand contravaloarea cotei suplimentare care intra in patrimoniul lui. (in detrimentul celorlalti coproprietari). In executarea acestei obligatii a coproprietarului, dvs. il puteti executa silit (inclusiv prin vanzarea bunului atribuit la iesirea din indiviziune).n Cu sentinta definitiva de obligare la plata sultei ma pot adresa unui executor care poate scoate casa la licitatie? nR-Da, daca imobilul respectiv este doar al debitorului si daca dvs. optati pentru executarea silita imobiliara a acestui imobil.n Daca da, sa zicem ca se gaseste un cumparator, ce se poate face daca cel care nu vrea sa vanda nu vine sa semneze actele de vanzare-cumparare.nR-Daca este vorba de vanzare silita imobiliara (dupa partaj) nu avem nevoie de acordul vanzatorului (pentru ca se executa silit). Daca vreti sa vindeti inainte (de iesirea din indi) este nevoie de acordul tuturor coproprietarilor pentru vanzare. Daca nu vrea sa vanda nu aveti decat sa procedati la iesirea din indiviziune (asa cum anticipati) astfel incat fie deveniti unul din cei trei proprietar exclusiv (platind sultele corespunzatoare) fie primiti sulta pentru partea ce va reveni unuia dintre cei trei (altul decat dvs. evident). nPoate fi silit in vreun fel?nR-Un proprietar nu poate fi silit sa vanda. Este un atribut al dreptului de proprietate (dreptul de a dispune) de care proprietarul dispune ... asa cum vrea.
Multumesc mult pentru raspunsul complet si foarte la obiect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune si plata sultelor mingo mingo Buna ziua, As avea nevoie de cateva lamuriri legat de un proces de iesire din indiviziune. Prezint mai jos datele problemei: 1.O casa si 3 proprietari ... (vezi toată discuția)
Neintelegere intre frati iceparu iceparu In urma decesului parintilor am mostenit o casa la tara si teren intravilan.Declarativ amandoi vrem sa vindem dar unul pretinde un pret exagerat ce face ... (vezi toată discuția)
Este posibila reevaluarea unui imobil dupa o sentinta judecatoreasca? rowebsurfer rowebsurfer Buna ziua, In 2008 am inceput un proces de iesire din indiviza, prin care am cerut atribuirea catre mine a imobilului aflat in proprietate comuna (mostenire ... (vezi toată discuția)