avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificatul de nastere in mai multe exemplare?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificatul de nastere in mai multe exemplare?

Buna ziua,

Intrebarea este cea din subiectul postarii: in ce temei legal (daca exista) pot "convietui" doua exemplare ale aceluiasi certificat de nastere ?
Pe scurt, exemplarul nr. 1 (anul 2007) este la mine. Exemplarul nr. 2 (anul 2013) a fost obtinut de mama copilului nostru din simplul motiv ca nu a mai avut acces la exemplarul nr. 1.
Din cate cunosc se pot elibera "duplicate" ale actelor de stare civila in urma pierderii, furtului sau distrugerii acestora. Cum a reusit sa obtina exemplarul nr. 2 ? Se poate "amenda" initiativa fostei si daca da, care este justificarea legala ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: zenovius , utilizator 15:03, 18 Septembrie 2014
In caz de pierdere, distrugere, deteriorare sau furt se poate solicita un nou certificat de nastere. In caz de distrugere partiala sau deteriorare se solicita a se preda certificatul vechi. In caz de furt se solicita o adeverinta de la politie din care sa rezulte ca furtul a fost anuntat. Teoretic cel de-al doilea exemplar este cel valabil. Stiu ca sunt multi care vor sustine ca practic toate exemplarele ar trebui sa fie valabile numai ca in practica de zi cu zi daca va adresati de exemplu la serviciul de evidenta pentru a va schimba buletinul cu ambele certificate si sunteti inregistrat in baza cu cel de-al 2-lea certificat va trebui sa-l predati pe primul pentru a fi anulat de starea civila. Sotia dvs a obtinut ex.2 al certificatului deoarece la dat pierdut pe primul. Acum, daca copilul se afla efectiv la sotia dvs. este de la sine inteles ca d-na avea nevoie de certificatul copilului. Teoretic putea fi amendata la solicitarea celui de-al 2-lea certificat de catre ofiterul de stare civila cu o amenda cuprinsa intre 100-200 lei, conf. Legii 119/1996 rep.
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
Justitiarul711, utilizator
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns.
Revin cu cateva completari. Copilul a rezultat in urma unei relatii de concubinaj si din momentul despartirii (trei ani) se afla in grija mea, cu largul ei acordul. Certificatul de nastere (CN) original se afla la mine si l-am folosit anul trecut cand l-am inscris la scoala. Din pacate pentru ea m-am miscat mai repede pentru ca si ea a intentionat acelasi lucru solicitand si obtinand al doilea CN. Mentionez ca nu locuim in aceeasi localitate.
In conditiile in care acum s-a trezit ca vrea stabilirea domiciliului copilului la ea si utilizeaza in instanta actul eliberat in 2013, care CN este valabil ? Nu am acum datele la indemana, dar este foarte posibil ca eu sa fi folosit CN original la inscrierea copilului, inainte de eliberarea celui ce-al doilea CN. Gestul ei de a declara, probabil, actul pierdut, furat etc. este pasibil si de alte consecinte in afara amenzii ?

Va multumesc.
Din moment ce declarati ca minorul se afla la dvs, ar fi trebuit sa o actionati dvs. in judecata pe exconcubina in vederea incredintarii copilului si stabilirii domiciliului acestuia la dvs. Acum faptul ca ati folosit certificatul nu este nici o problema deoarece nu aveati de unde sa stiti de existenta celui de-al doilea. La fel si d.na din moment ce a declarat ca certificatul este pierdut, pentru dansa se poate presupune ca asa credea nu aveti cum sa demonstrati contrariul. Nu o puteti actiona in judecata pentru atata lucru. Dvs. vedeti cum sa faceti sa va castigati copilul caz in care d.na ar trebui sa va predea dvs. certif.de nastere al copilului.
Buna ziua,

Multumesc inca o data pentru raspuns.
O ultima completare: reclamanta arata in chemarea la judecata ca CN si pasaportul copilului "au ramas incuiate" la domiciliul meu si intentionand sa-l inscrie la scoala a solicitat alt CN. Are vreo relevanta acest lucru ? Stiind ca un act exista, cum poti motiva obtinerea unui "duplicat" ? Si mai ramane problema legalitatii celor doua acte: sa inteleg ca ambele sunt valabile in momentul de fata ?!
Imi cer scuze pentru insistenta, doresc doar sa fiu cat mai bine informat.

Va multumesc.
Copilul fiind in grija mamei este de la sine inteles ca certificatul de nastere ar trebui sa stea la dansa. Din punctul meu de vedere certificatul pe care dvs. il detineti este nul, intrucat a fost declarat ca fiind pierdut, odata cu solicitarea sotiei de a obtine altul. Facand o paralela daca solicit eliberarea unei noi carti de identitate pe motivul ca am pierduto pe cea veche, e de la sine inteles ca daca o gasesc pe cea veche aceasta este nula de drept. In alta ordine de idei actele personale trebuie sa insoteasca persoana, in cazul de fata copilul.

Alte discuții în legătură

Duplicat certificat de nastere fara ca originalul sa fie pierdut andreeaigiescu11 andreeaigiescu11 Buna ziua,as dori sa stiu daca se poate elibera duplicat dupa certtificatul de nastere al copilului fara ca originalul se fie pierdut deteriorat etc... Cei 2 ... (vezi toată discuția)
Certificat nastere, duplicat anndreeaandaa anndreeaandaa salut fiica mea are un copil dintr-o relatie sau despartit insa certificatul de nastere aramas la el nu vrea sa il dea am fost la politie insa ei au spus ca ... (vezi toată discuția)
Schimbare certificat de nastere. ove87 ove87 La schimbarea certificatului de nastere, buletinul trebuie sa fie valabil? (vezi toată discuția)