avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la munca

Am lucrat in invatamantul primar, institutor si am implinit varsta de pensionare in iulie 2014. Am cerut in instanta sa mai pot lucra pana la 65 ani si am castigat in prima instanta dreptul de a continua sa lucrez mai departe la aceeiasi scoala. Directorul scolii m-a chemat insa si mi-a spus ca nu-mi poate asigura post pentru ca au venit alte cadre tinere si i se incurca socotelile, mi-a facut cunoscut ca va declara apel si a insistat sa nu ma prezint la apel, m-a pus sa fac cerere de pensionare, promitandu-mi ca imi va asigura sa lucrez in sistemul plata cu ora, altfel imi va pune tot colectivul in cap si eu nu voi rezista acolo. De fapt nici nu a vrut sa-mi primeasca cererea prin care solicitam sa lucrez mai departe.
A inceput anul scolar si directorul a uitat de promisiune, si-a aranjat obligatiile sale si eu am ramas pe afara. Dosarul de pensie il depusesem conform intelegerii cu el in luna iulie.
As vrea sa ma prezint la apel. Credeti ca mai am sanse sa ramana decizia instantei de fond daca mi-am depus dosarul de pensionare? Ce as putea sa fac?
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: bellaro08 , utilizator 20:27, 15 Septembrie 2014
Nu crede ca un angajatorul poate fi obligat la ceea ce vreti dvs.

art.284 din Legea 1/2011:
....
(4)Cadrele didactice pensionate pot desfăşura activităţi didactice, salarizate prin plata cu ora, după împlinirea vârstei standard de pensionare.
(5)Personalul didactic pensionat din învăţământ beneficiază de asistenţă medicală şi de acces la casele de odihnă şi la bazele de tratament ale cadrelor didactice.
(6)Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), în cazul în care în unităţile de învăţământ normele/posturile didactice nu pot fi acoperite cu titulari, personalul didactic din învăţământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul ştiinţific de doctor, care dovedeşte competenţă profesională deosebită, poate fi menţinut, cu aprobarea anuală a consiliului de administraţie, ca titular în funcţia didactică până la 3 ani peste vârsta de pensionare, la cerere, conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.
....

Prima instanta l-a obligat sa va angajeze?

Nimeni nu va poate spune ce va decide instanta de apel , chiar daca va prezentati sau nu la judecarea apelului.
Imi cer scuze, cred ca nu am explicat bine. Am cerut in instanta dreptul de a continua activitatea in cadrul aceleiasi scoli pana la varsta standard de pensionare a barbatilor (65 ani), nu ca pensionara in sistem plata cu ora.
La data de 10.08.2014, instanta de fond imi comunica decizia: "Obliga parata sa ii recunoasca reclamantei dreptul de a-si continua activitatea in functia de invatatoare pana la data de 18.09.2014".
La data de 18.07.2014, la presiunea directorului am depus dosarul de pensionare. La asta ma gandesc, acest lucru ar putea rasturna decizia instantei de fond la apel?
Astept o estimarile dvs. si va multumesc mult !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce în învățământul universitar s-a dat lege sa nu mai ... Ivan Vintilica Ivan Vintilica De ce în învățământul universitar s-a dat lege sa nu mai lucrezi ca profesor după ieșirea la pensie si6 în învațămantul gimnazial și ... (vezi toată discuția)
Sunt profesor, am posibilitatea să ies la pensie Sorin2023 Sorin2023 Sunt profesor, am posibilitatea să ies la pensie, aș dori să fac asta însă să mai rămân în sistem până duc actuala clasă la finalul ciclului ... (vezi toată discuția)
Vechime în muncă în învățământ Sorin-Pavel Sorin-Pavel Dacă lucrezi în învățământ ca profesor titular cu contract de muncă pe perioadă nederminată și ai normă didactică completă dar mai ai și ore ... (vezi toată discuția)