avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata CAS - sotie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata CAS - sotie

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la cele de mai jos :
- momentan sotia (are 25 ani si 7 luni , deci inca nu a implinit 26 ani , facultate terminata , master terminat) este angajata cu 2 ore la o firma
- acum , s-a inscris la o postliceala pentru asistent farmacie (cursuri timp de 3 ani)

Vreau sa stiu daca trebuie sa mai plateasca CAS (adica sa mai stea angajata la acea firma) daca acum este inscrisa la acea postliceala .
Ma intereseaza acest lucru , deoarece vrem sa beneficiem de concediul pentru cresterea copilului , ea fiind angajata la acea firma din februarie .

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:09, 18 Septembrie 2014
Dintre persoanele care nu obtin venituri, doar studentii beneficiaza de indemnizatie pentru C.C.C. iar nu si cursantii postlicealelor.

Deci, ca sa beneficieze trebuie sa obtina venituri cu regularitate cu 12 luni inainte de nastere. Adica, e bine sa nu renunte la statutul de salariat.
Multumesc frumos pentru răspuns .
1. Plata contributiilor nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. - Si frecventarea scolii postliceale, la zi, este eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Scoala postliceala este tot o forma de invatamant preuniversitar.

4. Legea nu prevede o varsta maxima pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sau pentru a urma cursurile de zi ale unei forme de invatamant.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Septembrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc mult pt raspuns.
Cu scuzele de rigoare, ii dau dreptate domnului Valeriu Tudor.

Am exclus nejustificat studiile preuniversitare, unde se incadreaza si postlicealele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil luminit83 luminit83 Buna ziua , sunt Luminita am 29 de ani de cu curand am aflat ca sunt insarcinata . Am absolvit o facultate de stat la buget 4 ani acum sunt in ultimul an la o ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizatie pentru ccc daca urmez cursurile unei scoli postliceala? adynaady adynaady Buna ziua!!! Am si eu o intrebare: in toamna acestui an as dorii sa ma inscriu la o postliceala cursuri zi, intrebarea mea este daca sa intampla sa raman ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pentru eleva la postliceala lauramateescu lauramateescu Buna ziua, sunt insarcinata in 39 saptamani, am 25 ani si sunt eleva la postliceala la cursuri de zi, scoala de stat. Data probabila a nasterii este 28 iunie ... (vezi toată discuția)