avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Responsabil cu protectia muncii si stingerea ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Responsabil cu protectia muncii si stingerea incendiilor, fara voie - Responsabilitati ale lucratorilor la locul de munca/ postul de lucru pe linie de ssm si PSI-SU

Buna ziua, va rog daca se poate sa ma lamuriti daca exista temei legal pentru urmatoarea situatie in care am fost pus, fara voia mea.

Intr-o zi, din senin, ma regasesc la locul de munca (institutie publica) pe o lista cu persoane \"Responsabile\" cu protectia muncii si stingerea incendiilor. Mai exact, sunt responsabil cu interventia in caz de incendiu, salvarea persoanelor, a bunurilor din biroul in care lucrez, verificarea/turnarea celor care fumeaza in alte locuri.
Doar ca nu am avut habar ca ajung pe lista, nu m-am oferit voluntar, nu am cerut, nu am semnat niciun document ca am luat la cunostinta sau ca sunt de acord sa fiu pus Responsabil. Tot ce am semnat e un document pe care sunt obligati toti angajatii din institutie sa il semneze, ca au fost instruiti in privinta protectiei muncii.

Exista vreo lege ca sa pot fi numit din senin ?

Ce as putea face sa scap de pe lista? Situ ca e o lege, 200 si ceva parca, care spune ca oricine care vede un incendiu e obligat sa anunte si sa intervina pe cat posibil fizic ?

Mentionez ca institutia la care lucrez are serviciu PSI, angajate mai multe cadre tehnice PSI (dintre care unul m-a si trecut pe lista), eu nu am urmat niciun curs PSI platit ci doar o fisa de instructaj in protectia muncii iar in Contractul Individual de Munca nu am nicio atributie pe linie PSI.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:41, 17 Septembrie 2014
Aveti mari carente in instruire, ata pe linie de ssm, cat si pe linie de PSI-SU.
Lucratorii pe locuri de munca/ posturi de lucru primesc legal responsabilitati pe linie de ssm, respectiv psi-su pentru cazul producerii unor evenimente deosebite, in scopul prevenirii pagubelor materiale si a pierderilor de vieti omenesti.
Studiati cu atentie Regulamentul de ordine interioara al firmei dvs., ROI cu care ati fost instruit si pentru care ati semnat pentru respectarea acestuia.
Nu trebuie sa fiti intrebat, nu trebuie sa fiti de acord, cu aceste nominalizari. Este obligatoriu insa, sa fiti instruit pentru a putea actiona in caz de necesitate si sa fiti apt dpdv al sanatatii pentru a desfasura activitatile pentru care sunteti nominalizat.
In caz de avarii, incendii si /sau explozii, etc., lucratorii desemnati cu activitati ssm, respectiv psi-su au alte sarcini. In niciun caz, nu le preluati dvs. acele sarcini, prin nominalizarea de care amintiti.
Nominalizarea dvs. este corecta, dar nu acelasi lucru se intampla cu instruirea pe care ati primit-o pentru a va putea achita de sarcinile primite. Solicitati in scris, cu nr. de inregistrare/ data, celor pe care ii blamati (am sters "aprecierile" dvs. care nu isi au locul pe acest forum, daca dorim si este corect sa respectam Regulamentul forumului), sa va instruiasca asupra sarcinilor pe care le aveti, in urma nominalizarii.
va multumesc pentru raspunsul prompt, inteleg ca in mod explicit, nominalizarea mea drept Responsabil PSI nu incalca nicio prevedere din legislatia muncii. Mai inteleg ca documentul in baza caruia pot fi nominalizat este ROI. Totusi nu am niciun drept sa solicit sa fiu inlocuit pe lista respectiva, decat daca exista motive medicale? Este o nominalizare de care nu am stiut, nu intra in fisa postului si nu am semnat pentru alte instructaje speciale decat cele pentru care semneaza orice angajat din institutie.
Prin simplul fapt ca sunt angajat imi intra "legal responsabilitati pe linie de ssm, respectiv psi-su pentru cazul producerii unor evenimente deosebite"?
SI o ultima intrebare, in ce conditii exista posibilitatea de a fi tras la raspundere din postura de "Responsabil" pe o anumita tura, in categoaria Personal care asigura prima interventie si Personal care asigura evacuarea persoanelor si bunurilor, daca tura pe care sunt nominalizat nici macar nu corespunde cu tura pe care lucrez de drept?
Scuze de tentele de indignare care au razbatut in mesajul anterior.
In legea 307/2006 a apararii impotriva incendiilor se precizeaza:
ART. 22
Fiecare salariat are, la locul de muncă, următoarele obligaţii principale:
a) să respecte regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor, aduse la cunoştinţă, sub orice formă, de administrator sau de conducătorul instituţiei, după caz;
b) să utilizeze substanţele periculoase, instalaţiile, utilajele, maşinile, aparatura şi echipamentele, potrivit instrucţiunilor tehnice, precum şi celor date de administrator sau de conducătorul instituţiei, după caz;
c) să nu efectueze manevre nepermise sau modificări neautorizate ale sistemelor şi instalaţiilor de apărare împotriva incendiilor;
d) să comunice, imediat după constatare, conducătorului locului de muncă orice încălcare a normelor de apărare împotriva incendiilor sau a oricărei situaţii stabilite de acesta ca fiind un pericol de incendiu, precum şi orice defecţiune sesizată la sistemele şi instalaţiile de apărare împotriva incendiilor;
e) să coopereze cu salariaţii desemnaţi de administrator, după caz, respectiv cu cadrul tehnic specializat, care are atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor, în vederea realizării măsurilor de apărare împotriva incendiilor;
f) să acţioneze, în conformitate cu procedurile stabilite la locul de muncă, în cazul apariţiei oricărui pericol iminent de incendiu;
g) să furnizeze persoanelor abilitate toate datele şi informaţiile de care are cunoştinţă, referitoare la producerea incendiilor.

Asta am inteles, ca legea ma obliga sa colaborez cu personalul abilitat. Insa nu gasesc nicaieri ca legea ma obliga sa accept sa fiu desemnat "persoana responsabila" in categoaria Personal care asigura prima interventie si Personal care asigura evacuarea persoanelor si bunurilor. Plus ca sunt trecut responsabil pe o tura pe care nici nu sunt la munca si nu se specifica deloc intre ce ore este tura respectiva.
Legea va obliga ca actionati în conformitate cu procedurile stabilite la locul de muncă, în cazul apariţiei oricărui pericol iminent de incendiu. Or, procedural(prin decizie), ati primit sarcini in caz de incendiu la locul de munca. Asa cum a spus si gigipopa, angajatorul nu trebuie sa va ceara acordul ci sa va aduca la cunostinta si sa va instruiasca . Aceste responsabilitati pe care le-ati primit devin operative in caz de incendiu la locul de munca. Aveti asa de multe incendii in biroul dumneavoastra astfel incat trebuie sa interveniti si nu mai aveti timp sa va rezolvati sarcinile de serviciu ?:)
Sigur ca puteti vorbi cu angajatorul si sa ajungeti amiabil la o intelegere si sa numeasca pe altcineva in locul dumneavoastra.

Alte discuții în legătură

Raspunderea responsabilului ssm suciu_diana suciu_diana Buna seara, stiu ca in L 319 scrie ca Angajatorul este cel care raspunde in final de orice situatie de SSM, insa intr-o firma unde exista sefi de lucrare ... (vezi toată discuția)
Ssm si psi ALEXANDRU - ADRIAN MIU ALEXANDRU - ADRIAN MIU Va rog sa ma ajutati elaborarea unui Regulament SSM si PSI pe scoala Va multumesc (vezi toată discuția)
Registre situatii de urgenta cristinagrigorescu10 cristinagrigorescu10 Buna ziua, In lista documentelor necsare pentru P.S.I.- S.U. apar 4 categorii de registre: 1. Registru de consemnare efectuare instructaje cu semnaturile ... (vezi toată discuția)