Numele meu este Adrian Dumitrache si sunt de profesie economist.
Incerc sa achizitionez o suprafata de teren in judetul Dimbovita.
Mostenitori sunt un unchi si mama mea.
Problema: unchiul meu vrea sa introduca in contractul de vinzare-cumparare o clauza prin care eu ma oblig sa nu instrainez aceasta suprafata de teren pe o anumita perioada de timp (nu beneficiez de toate beneficiile pe care mi le confera dreptul de proprietate).
Mama nu are nici o pretentie materiala sau morala, practic imi cedeaza dreptul de proprietate asupra partii de teren pe care a mostenit-o.
Din cite am inteles, clauza amintita anterior nu poate fi inclusa in contractul de VC, dar poate fi introdusa clauza de uzufruct.
Din cite am inteles, clauza de uzufruct ii da drept de folosinta asupra proprietatii. Practic, "ma leg de el". In prezent, el ma asigura ca vrea aceasta clauza pentru o anumita siguranta si ca nu are nici o pretentie, cu toate ca uzufructul ii ofera anumite drepturi.
Toate astea sunt vorbe si poate ca peste citiva ani isi incalca promisiunea. Pe de alta parte, ce este scris ramine scris si daca nu ne mai intelegem ajungem in justitie.
Intrebare: poate fi sau nu introdusa in contractul de vinzare-cumparare (pentru ca nu doresc alt tip de contract) o clauza prin care eu ma oblig ca, in cazul in care doresc sa vind proprietatea respectiva, el sau copiii lui, sa aiba drept de preferinta si, daca nu doreste sa cumpere, sa beneficieze de o cota parte din diferenta de pret?
In primul rand s-a facut succesiunea?
In al doilea rand; din cate am inteles..dvs doriti sa achizitionati intreaga suprafata.Atunci faceti contract de vanzare-cump normal fara clauza de uzufruct.Asta ii da dreptul vanzatorului ca pe o anumita perioada chiar daca dvs sunteti noul proprietar sa culeaga fructele proprietatii.
Oricum ,cand o sa mergeti la notar sa-l intrebati efectiv ce inseamna din punct de vedere legal orice clauza care nu va este clara.
Intabularea si cadastrul s-a facut in urma succesiunii? Ca si aici e o intreaga bataie de cap.
Uzufruct viager help
27 oana
Hello,
As dori sa ma lamuriti in legatura cu o problema, am sa descriu exact situatia pentru a-mi putea raspunde cat mai exact:
Am cumparat de la unchiul ... (vezi toată discuția)