avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune

Buna seara. Am urmatoarea problema: In baza legii 112/1995, in calitate de chiriasi, am achizitionat impreuna cu fostul sot un imobil intr-un sat nemtesc.
Pe contractul de cumparare au fost trecuti ca proprietari eu si fostul meu sot.
Tatal meu a fost cel care a achitat integral valoarea casei, plata facand-o personal la primaria comunei, bani care nu au fost niciodata restituiti tatalui meu. Am divortat de 14 ani de sotul meu, dar nu am facut partaj sau iesire din indiviziune pt aceasta casa, fostul sot ramanand in acest timp in ea iar eu cu copiii am plecat la un alt domiciliu. In prezent, am nevoie urgenta de a valorifica aceasta casa, deoarece copiii au crescut si nu au locuinta. Va rog sa ma sfatuiti in ce mod pot obtine casa pe cale judecatoreasca. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:59, 17 Septembrie 2014
Partajul, puteti cere jumatate din cat ar valora casa.
Puteti introduce la judecatorie o actiune de partaj. I mod normal vi se cuvine jumatate din casa. Daca reusiti sa demonstrati (prin probe) ca aveti o contribuitie mai mare decat fostul sot atunci aveti sanse de a obtine cat mai mult din imobilul respectiv.
Ati avea sanse sa castigati intreaga casa daca in actul de v/c este precizata sursa banilor ptr achizitie (contributia 100% a tatalui dvoastra) iar daca s-ar mentiona si ca suma reprezinta o donatie numai ptr dvs. atunci sansele ar creste peste 100%!:)
cyan a scris:

Ati avea sanse sa castigati intreaga casa daca in actul de v/c este precizata sursa banilor ptr achizitie (contributia 100% a tatalui dvoastra) iar daca s-ar mentiona si ca suma reprezinta o donatie numai ptr dvs. atunci sansele ar creste peste 100%!:)

Pot dovedi acest lucru doar cu martori. E suficient? Martorii pot fi rude de-ale mele sau trebuie sa fie neaparat persoane straine?
Atata timp cat se admit orice probe care pot conduce la o clarificare a situatiei se pot accepta orice martori inclusiv ex_sotul.

Alte discuții în legătură

Partaj deny_u deny_u am divortat de sotul meu acum 1 an si jumatate. pe timpul casniciei noastre el a mostenit casa parinteasca. o casa veche batraneasca, pe care noi am refacut-o ... (vezi toată discuția)
Femeie disperata cauta solutii de recuperare! Tarzan2012 Tarzan2012 Ce va scriu mai jos,este povestea unei femei disperate care nu stie ce sa mai faca la aflarea vestii ca fostul ei sot a dat vila construita de ei doi ... (vezi toată discuția)
Divortul vio_georgescu vio_georgescu Sunt o femeie de 37 de ani si cu un baietel de 14 ani,sotul meu bea peste masura,face scandal,ma jicneste si m-am saturat de situatia actuala.Noi ... (vezi toată discuția)