avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune unic mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune unic mostenitor

As avea si eu cateva nelamuriri..in ceea ce priveste termenii din contextul mosteniiri:tatal meu a decedat in urma cu 6 ani,iar mama acum 10 luni..eu fiind singurul copil,si nu am posibilitati financiare pt dezbaterea succesiuni.Nu locuiesc in imobilul defunctilor,avand domiciliul in alta parte.Impozitele au fost platite de mine pe numele defunctilor.As putea pierde mostenirea daca nu o dezbat curand?Ca am inteles ca daca in termen de 6 luni de la deces nu se face nimic...exista posibilitatea sa intre in proprietatea statului, eu nelocuind acolo
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:44, 17 Septembrie 2014
Conform dispozitiilor noului cod civil termenul de dezbatere al succesiunii este de 1 an, dupa acest termen se poate constata vacanta succesorala. Acceptarea succesiunii se poate face expres in fata notarului sau tacit prin acte de dispozitie. Daca nu aveti bani sa mergeti la notar , mergeti la primarie , faceti docada decesului parintilor si aratati ca sunteti succesorul lor pentru a va inregistra pe d-vs la plata impozitului.
Deasemenea mai puteti cere notarului sa va stabileasca doar calitatea de mostenitor ( 100-200 lei in functie de notar) nu sa va elibereze si un certificat de mostenitor care este intr-adevar mai scump.

Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Septembrie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
"termenul de dezbatere al succesiunii este de 1 an,"

eronat.. termenul de optiune succesorala e de un an, de dezbatut dezbateti cand vreti, daca nu dezbateti in timp de 2 ani de la deces apoi va fi mai scump pt ca veti plati si impozit 1% din valoarea mostenirii.
La dvs nu se pune problema sa nu fi acceptat-o tacit mostenirea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen pentru succesiune motraux motraux Cat timp de la survenirea decesului unei rude pot sa deschid succesiunea avand calitatea de unic nepot al persoanei decedate ? (vezi toată discuția)
Pasi succesiune/mostenire Ellis 46 Ellis 46 Buna ziua. As dori sa stiu care sunt pasii pe care familia mea (mama, fratele si eu) trebuie sa ii parcurga pentru a face succesiunea/mostenirea dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune/ termen- acceptare mostenire CYBORG CYBORG Buna seara! Mama mea decedat in august 2015.M-a avut numai pe mine.Nu am tata, frati, surori, nici rude etc 1.Acum o luna am fost la un domn notar care ... (vezi toată discuția)