Am si eu o problema daca ma poate ajuta cineva. Sotia mea a nascut pe data de 31 iulie 2014, iar medicul de familie mi-a dat un atestat de absolvire a cursului de puericultura prin care pot sa-mi iau 10 zile concediu de paternitate. Am facut cererea de concediu la care am atasat atestatul si certificatul de nastere al copilului, dar patronul nu vrea sa mi le primeasca pe motiv ca nu este de ajuns atestatul si trebuie sa-i aduc certificat prin care sa dovedesc ca am facut cursul.
Poate sa-mi spuna cineva ce este de facut in acest caz? Pot sa i le trimit prin posta cu confirmare de primire?
Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra.
1. HG nr. 244/10.04.2000 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999
....
Art. 7
(1) Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut.
(2) Cursul de puericultura va fi tinut de medicul de familie al tatalui, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului. (3) In urma verificarii notiunilor dobandite medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultura.
(4) In cazul in care tatal are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului in conditiile prevazute la alin. (3). (5) Atestatul reprezinta actul doveditor prin care se constata insusirea notiunilor prevazute la alin. (1) si cuprinde, impreuna cu aceasta constatare, datele personale din cartea de identitate a tatalui, locul sau de munca, data eliberarii, semnatura si parafa medicului de familie.
Asadar, textul de lege face referire la atestat si nu la certificat.
Trimiteti-le prin posta cu confirmare de primire.
2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Le-am trimis prin posta cu confirmare de primire pe care a semnat-o dar acum zice ca de concediu de paternitate pot sa il iau doar la primul copil nu si la al doilea.
Este adevarat?
Art. 4 din legea nr.210/1999:
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare. (2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.
In opinia mea, tatal va beneficia numai de concediu paternal de 5 zile lucratoare, in cazul nasterii celui de-al doilea copil.
Concediu parental
alinailie
Buna ziua!As vrea sa stiu daca concediul parental se acorda si tatilor care nu sunt casatoriti legal cu mama copilului,cum este cazul meu si al partenerului ... (vezi toată discuția)