avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sotul supraviețuitor și lipsa unei succesiuni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sotul supraviețuitor și lipsa unei succesiuni

La moartea unuia dintre soți (dacă imobilul se afla în coproprietatea soților) masa succesorală este reprezentată de 50% din valoarea acestuia, adică ce a lăsat în urmă defunctul, iar soțul supraviețuitor deține în continuare 50%?

În acest caz, aș fi interesată de ce se poate întâmpla în lipsa unei succesiuni soțul supraviețuitor poate fi executat silit, poate exclude ceilalți moștenitori (descendenți) fără acceptul lor, poate dispune de proprietatea sa așa cum dorește fără consultarea moștenitorilor?
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 10:10, 22 Septembrie 2014
Sotul supravietuitor poate fi executat. In momentul in care se constata ca bunul nu este in proprietatea sa exclusiva, pe calea actiunii oblice, creditorul poate introduce actiune in instanta solicitand si dezbaterea succesiunii si iesirea din indiviziune. In acest sens si disp. art.817 c.p.c.
Ceilalti succesori, nu pot fi "exclusi" de la mostenire exceptand exceptand situatia in care ei inteleg sa renunte (de buna voie) la cotele lor succesorale situatie in care nu vorbim de excludere ci de renuntare.
Am citit articolele 817, 818, 819, 820, 821, și 822.

Am înțels că executorul poate cere dezbaterea succesiunii chair dacă soțul supraviețuitor și moștenitorii legali nu sunt interesați de asta cu scopul de a își acoperi prejudiciul, dar ce se întâmplă odată ce imobilul este pus în vânzare dacă soțul moștenitor și-a asumat datoria printr-o declarație făcută executorului, plata datoriei integrale + cheltuielile de executare vor fi suportate din cota parte ce îi revine soțului supraviețuitor sau se preia din întreaga sumă și restul se împarte conform Codului Civil?

Încă o curiozitate, ipotetic dacă unul dintre moștenitori soțul supraviețuitor sau descendenții merg la notar pentru deschiderea succesiunii fără a îi informa pe ceilalți cu privire la intenția lor ce se întâmplă în mod practic?
Pana la dezbaterea succesiunii , sotul supravietuitor nu poate dispune de proprietatea sa asa cum doreste , pt. ca nu este stabilit concret care este proprietatea sa. Nici nu poate exclude pe ceilalti mostenitori , mai ales descendenti , adica copii.
Nu ati precizat a cui este datoria pt. care se cere executarea silita. Daca este doar a sotului supravietuitor , va fi platita doar din cota sa parte din respectivul imobil.
Oricare din mostenitori poate deschide succesiunea , insa va fi nevoit sa declare in fata notarului existenta celorlalti mostenitori si sa-i informeze. Orice act care se doreste a fi facut prin declaratii mincinoase , poate fi contestat si anulat.
Datoria a fost a defunctului, dar soțul supraviețuitor și-a asumat-o printr-o declarație conform căreia se angajează să achite o sumă X RON/lunar. Creditul intrase în executare silită înainte de deces așadar declarația în cauză a fost făcută atât la bancă cât și la executorul judecătoresc.

Raportată la moștenire suma totală nu este așa de mare, dar este important din partea cui va fi executată dacă executorul va hotărâ să pornească procesul.

Cât despre ultima întrebare, ipotetic dacă unul dintre moștenitorii legali merge la notar și se declară unic moștenitor notarul nu are cum să știe de existența unor alți moștenitori, deci se face succesiunea, iar singura cale de atac este ca în momentul în care află ceilalți moștenitori să ceară anularea actului?

Alte discuții în legătură

Mostenire ,succesiune anays18 anays18 cum se poate face act pe un apartament intreg, in cazul in care se dezbate succesiunea doar pt un parinte care a decedat ,cealalta parte a celuilalt parinte ... (vezi toată discuția)
Succesiune da sau nu andutza_04 andutza_04 Sotia supravietuitoare poate vinde un imobil daca nu a facut succesiunea? Termenul de la decesul sotului fiind mai mare 6 luni,iar cei 2 copii ai ... (vezi toată discuția)
Mostenire rosca_larisa2009 rosca_larisa2009 Se doreste a se face masa succesorala,existand un titlu de proprietate in care sunt mentionati toti frati,dintre care doar unul singur este proprietar adica cu ... (vezi toată discuția)