Buna ziua,
Dintr-un teren de 1400 m , 700 m sunt mostenti prin certificat de mostenitor, restul de 700 m sunt a unui tert. Gradina e delimitata ca intreg. Pot vinde cei 700 de m mosteniti fara sa cer acordul celuilalt proprietar , sau trebuie facuta dezmembrare?
Din punctul meu de vedere consider ca puteti vinde cota ideala de 1/2 din terenul de 1400 mp insa cumparatorul va trebuii sa-si asume faptul ca la data vanzarii bunul nu este individualizat- i se cunoaste doar cota ideala si urmeaza a fi individualizat.In sensul celor afirmate de mine inteleg sa invoc art.1133 alin.1 din noul cod civil Efecte
(1) Certificatul de moştenitor face dovada calităţii de moştenitor, legal sau testamentar, precum şi dovada dreptului de proprietate al moştenitorilor acceptanţi asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia.
Din interpretarea acestui articol tragem concluzia ca sunteti proprietar si puteti vinde - ceva ce nu are o delimitare precisa la data vanzarii !
Oricum multa bafta!
Dupa dezbaterea succesiunii, cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi transmisa catre un succesibil, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.
Transmiusiunea dreptului de proprietate poate avea loc chiar daca nu este sistata starea de indiviziune prin partaj.
Instrainarea bunului indiviz, in materalitatea sa, poate fi facuta numai daca exista acordul de vointa al tuturor coproprietarilor, respectand regula unanimitatii.
( cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, prin act autentic, existand acordul de vointa al proprietarului ).
Certificatul de moştenitor
Art. 1132
Noţiune
Certificatul de moştenitor se eliberează de către notarul public şi cuprinde constatări referitoare la patrimoniul succesoral, numărul şi calitatea moştenitorilor şi cotele ce le revin din acest patrimoniu, precum şi alte menţiuni prevăzute de lege.
Regimul juridic general
(1) Fiecare coproprietar poate exercita folosinţa bunului comun, cu condiţia să respecte destinaţia acestuia şi să permită exercitarea folosinţei de către ceilalţi coproprietari.
(2) Când bunul comun are caracter accesoriu în raport cu un bun principal, fiecare coproprietar poate să dispună cu privire la cota sa parte din dreptul de proprietate asupra bunului comun numai odată cu exercitarea dreptului de dispoziţie asupra bunului principal.
(3) Cheltuielile pentru întreţinerea şi conservarea bunului comun se suportă în mod proporţional cu cota-parte din drept a fiecărui coproprietar. Când bunul comun are caracter accesoriu, în absenţa unei convenţii contrare, cota-parte din drept a fiecărui coproprietar se stabileşte în funcţie de întinderea bunului principal.
Vanzare imobil
STEFAN ALINA
Buna ziua, 2 persoane au mostenit (prin certificat de mostenire) 1/2 dintr-un imobil + teren. Unul dintre ei a vandut partea sa, pentru vanzare nu trebuia sa ... (vezi toată discuția)